File:Linda Voortman.jpg
1. Kunnen we in de campagne van uw partij roze onderdelen verwachten? Zijn er lhbt-thema’s waar u de nadruk op gaat leggen?

Emancipatie, het recht te kunnen zijn en worden wie je bent, zit in het DNA van GroenLinks. We zullen dus ook zeker campagne voeren op deze thema’s. We zijn er nog lang niet. GroenLinks wil de enkele feitconstructie uit de wet Algemene Gelijke Behandeling schrappen. En het wetsvoorstel lesbisch ouderschap en de sterilisatie-eis bij geslachtsverandering zijn nog steeds niet door de Kamer aangenomen, ook hier zullen wij ons voor inzetten.
 
2. Wat heeft uw partij tijdens de afgelopen kabinetsperiode voor Nederlandse lhbt-ers betekend?

De afgelopen jaren heeft GroenLinks verschillende resultaten geboekt: een einde aan de weigerambtenaar en discriminatie van homoseksuele mannen die bloed willen doneren, verplichte voorlichting over seksuele diversiteit op scholen. Helaas treuzelt het kabinet met het uitvoeren ervan.
 
3. In Nederland zijn nog steeds een aantal weigerambtenaren actief die uit principiële overwegingen geen paren van hetzelfde geslacht trouwen. Vindt u dat deze weigerambtenaren de ruimte moeten krijgen?

Nee, er is al twee keer een motie van GroenLinks aangenomen die zegt dat ambtenaren niet meer mogen weigeren om paren van hetzelfde geslacht te trouwen. Ambtenaren behoren de wet uit te voeren. Het is niet aan ambtenaren op te bepalen wie er wel en wie er niet samen in het huwelijksbootje mogen stappen. Want waar zal dat eindigen? Mag een Islamitische ambtenaar weigeren een moslim en een atheïst te huwen? Mag straks een ambtenaar van de burgerlijke stand ook weigeren het kind van twee lesbische vrouwen in te schrijven op de geboorteakte?
 
4. Hoewel de EU homorechten erkent, worden in lidstaten nog steeds Gay Prides en demonstraties met geweld neergeslagen. Moet de EU volgens uw partij dit door de vingers zien, of juist ingrijpen en maatregelen nemen?

GroenLinks weigert door de vingers te zien dat in Moldavië en Letland 'propaganda voor homo's' verboden is of dat Hongarije gay prides verbiedt vanwege 'obsceniteit'. Verschillende GroenLinks volksvertegenwoordigers bezoeken dan ook regelmatig gay prides om de organisatoren daar een hart onder de riem te steken (en om hun veiligheid te garanderen). Zo was Europarlementariër Marije Cornelissen afgelopen mei nog in Kiev.
 
5. Sommige groepen roepen op om geen ontwikkelingshulp te geven aan homofobe landen. Hoe kijkt u hier tegenaan?

Juist in landen waar homoseksualiteit verboden is moet je als Nederland investeren in zaken als mensenrechten en het maatschappelijk middenveld. Er kan wat GroenLinks betreft dus nog wel financiële steun naar dit soort landen. Alleen moet dit niet terecht komen op de verkeerde plekken.
 
6. Sommige politieke partijen varen mee tijdens de jaarlijkse canal parade. Is dat iets dat uw partij doet / ambieert? Waarom wel/niet?

Ja, GroenLinks is elk jaar van de partij. Er moet nog veel gebeuren voordat homoseksualiteit in Nederland gewoon is. Zodat jongeren op school uit de kast durven te komen. Zodat ouderen in verzorgingstehuizen zonder angst kunnen zijn wie ze zijn. Zodat er een einde komt aan de discriminatie van homoseksuele leraren en andere werknemers. In Nederland. En daarbuiten. De Gay Pride is een mooi én leuk evenement om daarmee aandacht voor te vragen..
 
7. De jaarlijkse Gay Pride is een belangrijk jaarlijks roze evenement. Staat u achter de Amsterdamse Gay Pride in z’n huidige vorm?

GroenLinks is niet van de betutteling. Het is aan de organisatoren zelf hoe zij de Gay Pride willen vormgeven.
 
8. Amsterdam gold jarenlang als gay capital van Europa. Deze status is inmiddels vervaagd in vergelijking met enkele andere Europese steden. Is uw partij bereidt te investeren in Amsterdam om er opnieuw een gay capital van te maken? Vindt u dat Nederland een gidsland moet blijven?

Ja, Nederland moet een gidsland blijven. Wij moeten terug in de top van landen waar de LHBT-rechten goed geregeld zijn. Dat betekent echter niet per se dat de Rijksoverheid moet investeren in Amsterdam als gay capital.