Drie travestieten in één groep, dat moet een clash van ego's zijn?
Miss Dita: "Dat is het dus totaal niet. We zijn drie vrienden met verschillende smaken en door die samen te voegen is het zo krachtig. Ruzie hebben we ook nog niet gehad."

"Er is geen concurrentie, hebben veel van elkaar geleerd en juist door het samen te doen is het leuker geworden; je kan dingen delen. Ik vind het in deze formatie juist een pluspunt!" voegt Miss Lucy er aan toe.

Wat de dames wel heel moeilijk vinden, is de nieuw gemaakte kleding voor Sparklezzz niet mogen gebruiken in hun solo optredens. Miss Lucy geeft dat eerlijk toe: "Ik ben net een klein kind, dat met z'n nieuwe autootje wil spelen tot het wieltje breekt, maar dat kan niet. Ook dat is iets wat bij een groep hoort: concessies doen. Dan bijt ik maar op mijn nagels, want anders komt er tachtig jaar travestie-ervaring op me af. Grapje, dames!"

Mede dankzij Sparklezzz sleepte de pROZEcco boot vorig jaar tijdens de Canal Parade 2011 de prijs voor Beste Themaboot in de wacht met het thema "Priscilla, Queen of the Canals". Hoe hebben de dames vorig jaar de Pride beleefd?
"De sfeer en het plezier van ons en de 80 mensen op onze boot maakte het zo'n feest. Na elke brug was het weer knallen. Ook ons optreden op het slotfeest zondag werd goed ontvangen. Stond er ineens 1000 man publiek voor onze neus," vertelt Miss Dita.

"Ons optreden vorig jaar op de boot was ook gelijk onze vuurdoop. We zijn begonnen als een gelegenheidsformatie nadat we alledrie al een solocarrière hebben gehad. De organisatie van pROZEcco vroeg mij of ik niet iets met een groepje zou willen doen waarna Dita en April met enthousiasme reageerden en samen stoomden we Sparklezzz in zes weken klaar met onder andere een optreden als voorprogramma van Dana International tijdens de Gay Pride in Sitges. Pas toen een week na de Gay Pride in Amsterdam er ruim 1500 foto's uit binnen- en buitenland binnenstroomde kregen we het idee dat we iets in handen hadden. Als we dit in zes weken konden, wat zouden we dan met veel meer tijd kunnen?"  Daarom zijn we in oktober begonnen met het creëren van onze eigen show. Deze is ondertussen met groot succes in premiere gegaan tijdens Roze Maandag in Tilburg," aldus Miss Lucy.  


Miss Lucy is de jongste van het trio, maar ook al jaren een bekend gezicht bij de café's op de Amstel, met name in café Montmartre. Hoe was het voor haar in haar begintijd als dragqueen?
"In het begin trok ik me nergens iets van aan. Maar op een gegeven moment merk je wel dat je een bepaalde standaard neer moet zetten qua uiterlijk en entertainmentwaarde omdat mensen dat van je gewend zijn. Het is toch een bepaalde facade die je optrekt in het begin. Uiteindelijk neem je karaktertrekken over of zet je die dikker aan. Ik heb ook echt dat uur voor de spiegel nodig om Lucy te worden. Ik hoef tegenwoordig niet na te denken hoe ik me gedraag of welke houding ik aanneem omdat het dicht bij mijnzelf ligt."

Lucy is ook diegene die vooral zich ontfermde over de styling van de dames in het begin. Hoe lukte het hen om in zes weken zulke prachtige outfits te creëren? "Dat vraag ik mijzelf ook nog steeds af. Als je bijvoorbeeld onze jassen neemt: die kwamen binnen als een soort vuilniszakken in drie kleuren. Daar hebben we uren voor achter de naaimachine gezetn om er vorm in te krijgen. Duizenden pailletten moesten er toen nog aan. Ieder vrij uurtje zaten we daar. Tot zes uur s'ochtends in de kroeg en om acht uur weer achter de naaimachine. " Dita voegt daar aan toe: "Met nog een fulltime baan er naast. Dus gelukkig hebben wij met zijn drieën als vrienden ook een sociaal leven opgebouwd samen, want we waren veel vrije uurtjes bezig met Sparklezzz het afgelopen jaar."

Voor Miss April was Sparklezz het begin van een comeback na een succesvolle carrière met onder andere een optreden in de Travestieshow: "Het was wel even wennen, haha. Ik heb er ooit een punt achter gezet omdat ik ècht iets anders met mijn leven wilde doen. Ik was als danser ontzettend lenig, paste zo in maatje 34 en zag er prachtig uit. Maar op een gegeven moment veranderde mijn lichaam en wilde ik niet meer steeds mijn benen harsen voor twintig minuten show...

Het is net als een hobby die op zolder ligt, die puzzel die je naar beneden wil halen: die pruik blijft jeuken. Er was dus maar een klein dingetje nodig, in dit geval 1.93m (Miss Lucy, dus) om dat duwtje te geven. Want zij met het geheugen van een olifant wist dat ik ooit had gezegd 'Als ik dit nog een keer doe, dan is het met een groepje.' dus ik was zogezegd met een natte wimper te lijmen."

Miss April is voornamelijk verantwoordelijk voor de choreografie binnen de groep. "Ik heb een dansachtergrond, dus geef mij een stuk muziek en dan krijg ik daar gelijk ideëen bij. Maar dat doseer ik wel voor Sparklezzz. Het moeten wel drie zangeressen blijven, geen showballet." Miss Lucy voegt toe: "We hebben alle drie onze eigen manier van bewegen. Ik denk dat we wel het hardste hebben gewerkt aan dat bij elkaar krijgen en er een eenheid van hebben gemaakt. Op gympen."  "En toen daarna nog op nieuwe hakken..." gniffelt Miss Dita.

Ook dit jaar zal Sparklezzz weer op de boot van pROZEcco optreden en daar hebben ze zin in. "Ons doel is om vorig jaar te overtreffen, maar om zeker het plezier te evenaren. Om het feest over te brengen naar de toeschouwers. We gaan er keihard voor werken om dit jaar weer de prijs in de wacht te slepen." zegt Miss Lucy. Miss Dita: "Dit jaar is het thema van onze boot: "Royals on the move". Een koninklijke boot,dus. Maar wel als stijlvol eerbetoon. We gaan op chique!"

Miss Dita Parlow is natuurlijk niet vreemd van een boot. Zij hostte al twee keer succesvol Dita's Bingo Ballen Boot, een benefietdag voor KiKa nadat zij zelf twee jaar geleden door kanker werd getroffen én dit ook weer overwon. Dit is een spin-off van Dita's Bingo Ballen Parade (wekelijks in Hotspot Café, Amsterdam) waar onlangs de 100e editie van was.

Kan Miss April stiekem al een tipje van de sluier oplichten over het optreden van Sparklezzz op de boot?: "We doen een medley van Big, Black & Beautiful. We zijn groot fan van de dames en hebben hen gevraagd of wij hun stemmen mochten gebruiken voor onze performance. Uiteindelijk kregen we te horen dat ze juist ontzettend vereerd zouden zijn als wij hen zouden eren. Toen sprongen we wel een klein gaatje in het plafond met z'n drieën."

Vinden de leden van Sparklezzz de Gay Pride nog steeds nodig eigenlijk?
"Ja." zeggen de dames in koor. Miss Dita: "Kijk naar de vooroordelen buiten Amsterdam. Mensen worden weggepest en er heerst nog steeds onbegrip over de hele wereld. Wij hebben het geluk dat we in Nederland wonen, maar in kleine dorpjes worden er nog steeds jonge en oudere mensen weggepest vanwege hun seksuele voorkeur. De Gay Pride staat voor trots zijn op wie je bent."

"Ik zou bijvoorbeeld als ik een relatie zou hebben niet hand in hand gaan lopen. " zegt Miss Lucy. "Dat is voor een heterostel een klein dingetje, maar voor homo's niet altijd de normaalste zaak van de wereld. Ik denk dat juist daarom een Gay Pride ontzettend belangrijk blijft. Niet om in één dag te laten zien dat je in een roze string op een boot staat, maar om aan een hele grote groep mensen te laten zien dat het een hele grote groep mensen betreft. En dat je dat best kunt accepteren zonder dat je er rare gele vlekken van krijgt. Ik ben niet van het provoceren, dat trek ik ook bij voetbalhooligans niet. Ik denk dat wij niet provoceren, maar juist op een gezellig manier een stukje acceptatie proberen te veroveren door mensen een goed gevoel te geven."

Waar zien de dames van Sparklezzz zichzelf over een aantal jaar?
Miss Lucy: "Als ik dit als leuk pleziertje mag blijven doen de komende jaren, ben ik gelukkig. Het is geen moeten, het is mógen."

"Zolang wij op mooie podia mogen staan met  onze nieuwe show, zijn wij gelukkig. Als er bijvoorbeeld een leuke sultan in Dubai denkt: 'Ik houd van travestieten, ik vlieg Sparklezz in' dan zeggen we daar geen nee tegen!" droomt Miss April hardop.

Als afsluiter: Hoe zouden de dames van Sparklezz elkaar omschrijven?
Miss April: "Dita is heel oprecht in haar travestie en ze gelooft er echt in. Lucy is uniek, je zou haar er zo uit halen door haar maten en haar motoriek."
Miss Dita: "Lucy is niet in een woord te omschrijven, daar is ze een te lang end voor. April zou ik omschrijven als vakidioot in de meest positieve zin van het woord."
Miss Lucy: "April is de ruggegraat van Sparklezz. Ik ben de wilde en zij haalt ons dan terug. Het is net puppytraining af en toe. Dita zou ik omschrijven als geloofwaardig, geloofwaardig als vrouw. Als je mij tegenkomt bij de supermarkt met een kinderwagen, dan denk je: Dat klopt niet! Maar Dita, jij zou wel nog over straat kunnen met kinderwagen. Eventueel... "

Spot Sparklezzz tijdens de Amsterdam Gay Pride Canal Parade op boot 40! Als ze te snel varen, zijn ze 's avonds ook nog te zien op het Amstelpodium en op het podium van het Rembrandtplein.

Tekst: GJ Kooijman