Hoe gaat het met je?

Het gaat een stuk beter met me. Na het posten van de video zijn er veel positieve dingen gebeurd. Het is van de donkerste periode uit m’n leven overgegaan naar een heel inspirerende, blije tijd. Ik had de reactie die het filmpje heeft gekregen nooit verwacht. Ik ging ervan uit dat een paar duizend mensen in Los Angeles het zouden zien, maar toen ging het viral. Het was echt shocking.

Hoe is dat gegaan?

Youtube updatet het aantal viewers niet meteen. Na 48 uur zag ik dat zo’n 800.000 mensen het filmpje al hadden bekeken. Echt bizar! Iedere seconde kwamen er nieuwe reacties bij. Toen mensen me begonnen te mailen en er interviewverzoeken kwamen had ik door dat het echt viral was gegaan.

Iets heel persoonlijks werd opeens iets dat de hele wereld kon zien. Hoe voelde dat?

Ik was eerst erg zenuwachtig. Ik wist niet hoe mensen het zouden opvatten, misschien zouden ze het wel als wraak op Tom’s familie zien. Maar de reacties waren hartverwarmend. Het heeft veel meer positieve dan negatieve reacties opgeleverd. Op internet kunnen mensen heel erg naar uit de hoek komen, maar dat viel gelukkig erg mee.

Waarom heb je voor deze vorm gekozen om je verhaal te vertellen? Er wordt veel nadruk gelegd op het drama waardoor niet iedereen aan de echtheid van het verhaal gelooft.

Er was een hoop speculatie dat het verhaal niet echt zou zijn. Het lijkt onrealistisch hoe die gebeurtenissen elkaar allemaal opvolgden. Vrienden en familie waren verbaasd over de video omdat ik bijna nooit mijn emoties laat zien, maar het was voor mezelf belangrijk om zo te doen omdat het laat zien hoe het mij heeft geraakt. Ik heb het filmpje ‘It Could Happen To You’ genoemd omdat ook voor heterostellen geldt dat je in de problemen kunt komen als je niet als elkaars partner bent geregistreerd. Toen ik de video postte dacht ik niet aan hoe de wereld erop zou reageren. Het was schokkend om te lezen dat veel mensen soortgelijke dingen hebben meegemaakt.

Hebben veel mensen je geschreven over hun eigen verhalen?

Ja, ontzettend veel! Vooral van veel oudere koppels die al jaren met hun partner samen zijn heb ik veel bedankmails gehad. Er kwamen persoonlijke verhalen binnen zoals dat van een man die hetzelfde heeft meegemaakt maar niet eens weet waar zijn vriend begraven ligt omdat de familie hem dat niet wil vertellen.

Was je daarop voorbereid? Kon je er mee omgaan?

Het was overweldigend en soms lastig, want er zitten heel zware verhalen tussen. Maar aan de andere kant is het fijn om te weten dat je niet alleen bent en dat weegt uiteindelijk toch zwaarder.

Je bent nu een rolmodel en een van de activisten die strijd voor het homohuwelijk in Amerika. Bevalt dat?

Het is vrij ongelofelijk. Ik heb mezelf nooit als activist gezien. Natuurlijk was ik voor gelijke rechten, maar ik sprak me er nooit over uit. Ik heb het gevoel dat er nu een platform voor me is en als ik geen gebruik maak van dit moment dan laat ik iedereen in de steek die mogelijk hetzelfde mee zou kunnen maken. Het is een eer om me in deze positie te bevinden, dus ik wil er het maximale uithalen.

Het is een fulltime baan voor je geworden!

Ja, ik heb mijn eigen bedrijfje in social media consulting, maar het is lastig om dat te combineren met alles dat na het posten van de video is gebeurd. Veel mensen helpen me en dat is fijn. Het is inderdaad een fulltime baan geworden, maar het is zulk dankbaar werk! Elke keer als ik positieve reacties krijg, sterkt me dat.

Je bent bezig met de ontwikkeling van de film ‘Bridegroom’, die gaat over jouw verhaal. Kun je daar iets meer over vertellen?

De film belicht de details van het verhaal. Dat past niet in een Youtube-video. ‘It Could Happen To You’ duurt tien minuten en dat is eigenlijk al te lang. Het is uniek dat zoveel mensen hun aandacht erbij houden. Maar tegelijkertijd was het ook erg lastig om te bepalen wat ik er per se wel in wilde vertellen en wat niet. In de film kan het complete verhaal worden verteld. Het wordt niet alleen een tragisch verhaal, maar gaat ook over twee jonge homo’s in een relatie.

Zijn er nog steeds een hoop moeilijkheden voor een homokoppel in Amerika?

Ja. Ik woon zelf in Los Angeles, waar het redelijk goed geaccepteerd is. In de wijk West-Hollywood is het geen enkel probleem, dat is een veilige plek. Maar er zijn nog steeds een hoop families die het niet begrijpen en het niet accepteren. We zijn al van ver gekomen, maar er is ook nog een hele weg te gaan. Soms is het moeilijk om voor jezelf te accepteren dat je homo bent, zeker als je familie het niet accepteert. Dat is het aller-moeilijkste, want iedereen wil dat z’n familie het accepteert.

Wat dat betreft heb jij wel geluk gehad, toch?

Gelukkig wel. Ik kom uit een kleine, conservatieve stad, maar m’n ouders hebben het geaccepteerd en ze willen dat ik gelukkig ben. Zelfs m’n vader steunt me! Voor zijn reactie was ik best bang. 

Ging je voordat de video viral werd veel gay uit? Bezocht je Gay Prides?

Niet echt. Tom was de eerste jongen waarmee ik ging daten en we werden direct al een ‘oud, getrouwd stel’. Onze vrienden noemde ons saai omdat we alleen maar aan het werk waren of tijd thuis doorbrachten. Ik heb de scene dus niet echt ervaren. Inmiddels heb ik L.A. Pride meegemaakt, maar verder heb ik nog niet heel veel tijd gehad om dat allemaal te ontdekken.

Kijk je uit naar de botenparade morgen?

Ja, daar heb ik onwijs veel zin in! Ik heb het gegoogled om te zien wat ik ervan kan verwachten. Het lijkt erop dat ongelofelijk gaaf wordt! Als de zon schijnt is dat helemaal fantastisch, maar zelfs als het regent maakt me dat niet veel uit denk ik. Vrienden hebben me verteld dat Amsterdam prachtig is, dus ik heb ook veel zin om de stad te zien.

De VVD heeft je naar Nederland gehaald voor de Amsterdam Gay Pride. Sta je achter hun politieke punten?

Ik kom er steeds meer over te weten. Ik heb nog geen echte kans gehad om me er helemaal in te verdiepen. Het is een eer dat ze me hebben uitgenodigd. Ze steunen me veel met het naar buiten brengen van mijn boodschap. In de States zijn veel organisaties die daar niet aan mee willen werken, dus het is bijzonder dat er hier, aan de andere kant van de wereld, een partij is die het zo belangrijk vindt dat ze me hebben uitgenodigd. En Nederland is het eerste land waar het huwelijk is opengesteld, dat is heel bijzonder! Ik hou van de Verenigde Staten, maar ik hoop dat we kunnen leren van bijvoorbeeld Nederland.

Ben je blij dat Proposition 8 (verbod op homohuwelijk, KS) is teruggedraaid in Californië?

Ja, ontzettend! Toen het huwelijk voor het eerst werd opengesteld een paar jaar terug, was er een korte periode waarin Tom en ik hadden kunnen trouwen. Maar toen waren we pas net samen en we hadden niet verwacht dat iets dat legaal was geworden, weer zou worden teruggedraaid. Achteraf gezien was het beter geweest als we toen wel getrouwd waren.

President Obama heeft zich inmiddels uitgesproken als voorstander van het homohuwelijk. Hoe reageerde je daarop?

Het is ongelofelijk, een gigantisch moment in de geschiedenis. Het was een prachtige dag. Hopelijk duurt het niet lang voordat de presidentskandidaten van beide partijen voor het homohuwelijk zijn. Laten we zien wat er gebeurt.

KS