Maurice MjombaBuurtbewoners beschrijven het lichaam van Mjomba tijdens de vondst als ‘opgezwollen en gebroken’. Volgens hun ooggetuigenverslag lag het lichaam van Mjomba in zithouding in een zetel, waarbij zijn handen achter zijn rug waren vastgebonden, en zijn neus en mond waren afgeplakt. Daarnaast vertoonde het lichaam menig blauwe plekken ‘alsof er als een wilde op hem in was geslagen’, en waren er sporen van hevig bloedverlies rondom zijn schaamstreek en zijn anus.

Aangenomen wordt dat Mjomba de week ervoor in de nacht van vrijdag op zaterdag 21 juli 2012 is vermoord.  

Maurice Mjomba was één van de medestichters van de Tanzaniaanse homorechtenbeweging SANA (Stay Awake Network Activities), welke in 2008 is opgericht. Hij werkte er als lid van het Bestuur, en stond bekend om zijn warme persoonlijkheid en als harde werker. Daarnaast werkte Mjomba als coördinator voor druggebruikers bij het Centrum ter Promotie van de Mensenrechten, waar hij zich inzette tegen de discriminatie jegens mensen met HIV/aids en druggebruikers.

Mjomba werd afgelopen woensdag in aanwezigheid van zijn familie, vrienden en collega-activisten begraven in Dar es Salaam.

JD / Bronnen: Identity Kenya, SANA