In Duitsland is het sinds 2001 mogelijk dat homo's en lesbiennes een parnerschap aangaan. In de volksmond noemt iedereen het wel huwelijk, maar de verschillen zijn erg groot. Vooral belastingtechnisch gezien zijn getrouwde homo's in het nadeel.
 
Deze fiscale ongelijkheid is al vaker onderwerp van discussie geweest. Maar dat is versterkt door de uitspraak van het grondwettelijk hof in Karlsruhe in 2010. Dat gaf de wetgever opdracht dit verschil te ‘repareren’. 

Vanuit de CDU hebben dertien Bondsdagleden een voorstel gedaan om tot gelijkstelling te komen. Ook de minister voor Gezinszaken, Schröder, steunt dat. Dit stuit echter op verzet vanuit de CSU, de christendemocratische afdeling uit Beieren. CSU-afgevaardigde Gerda Hasselfeldt stelt dat de grondwet ertoe opdraagt huwelijk en gezin te beschermen. Deze bescherming geldt niet voor homorelaties, omdat die niet op voortplanting zijn gericht.

Volgens minister Schroder zijn homo's echter even belangrijk voor elkaar binnen een relatie als twee hetero's. Volgens hem zijn twee (homo-)partners "duurzaam verantwoordelijk voor elkaar".