Day 1

Bij gebrek aan Holland Heineken Huis-kaarten op onze eerste dag besluiten we om ons eerst te richten op de Londense binnenstad. Gay.nl-teamer Danny: ‘Dat móét wel booming zijn op dit moment’

Eerste constateringen

Het eerste dat opvalt als we voet op Londense bodem zetten is dat er eigenlijk nergens Nederlanders te bekennen zijn. Het straatbeeld bestaat uit een hoop Britten, enkele dronken Ieren (‘Are the whores here cheaper than in Amsterdam?’) en een verdwaalde Amerikaan. Ondanks een forse minderheid weten de Ieren het te presteren om altijd en overal de aandacht van iedereen te trekken. In gesprek met een aantal Ierse meiden in een kroeg worden we haast aangevallen door een tamelijk dominante Ier die in welhaast onverstaanbaar Engels begint: ‘You Irish girls are cute, but you are nothing in comparison with the Dutch hockey girls.’ Het mooie van die Ieren is dat ze zo aan het feesten zijn, terwijl ze vrijwel niets gewonnen hebben (‘We are the best at boxing and horse driving’). Enige research leert ons echter dat ze slechts 2 medailles hebben behaald.

Verder valt op dat vrijwel alle Britten in de kroeg – mag ik dat zeggen – dat mag ik zeggen – helemaal onder het zweet zitten met een heerlijke bijbehorende internationale geur. Reisgenoot Dion Gouwerok nuanceert: ‘Stinken is een kwestie van smaak.’ Toch is de geur niet te harden en besluiten we telkens na twee drankjes een andere tent op te zoeken. Waar we eigenlijk een Hollandse invasie als in Bern verwacht hadden (honderdduizenden mensen gingen tijdens het EK-Voetbal naar Zwitserland), valt het hier nog redelijk tegen: geen oranje in het straatbeeld en de kroegen sluiten vrijwel allemaal rond 1 á 2 uur. Toch weten we onze adresjes te vinden en wordt het nog een mooie avond met verrassende momenten.

Vervolg

Op deze Spelen zijn er – in tegenstelling tot eerdere berichten – zo’n 23 openlijk homoseksuele sporters actief in Londen. Een detail waar ik zelf erg trots op ben is dat we wereldwijd koploper zijn als het gaat om HLBT-sporters in Team-Nederland. (5 sporters). Op de Facebook-pagina van het Sportersweb Gelijkspelen  is een overzicht te vinden van alle gay-sporters van alle landen. Uiteraard ga ik komende periode proberen om enkele van deze te spreken. Het is echter ook interessant om te bekijken hoe andere prominenten en fans reageren op dit aantal en hun prestaties. Is het nog een item? Of doet het er niet toe? En kunnen we wellicht met recht zeggen dat Sport verbroedert, zeker in Londen!

Mart Roumen