Het Huis van Afgevaardigen van de staat heeft met een ruime meerderheid voor een wetsvoorstel gestemd dat kinderen onder de 18 moet beschermen voor dit soort praktijken. Ook de Senaat lijkt wel iets voor deze wet te voelen. In mei was er al een meerderheid voor een eerdere versie van dit voorstel.
"Deze niet-wetenschappelijke pogingen hebben in sommige gevallen ertoe geleid dat patiënten later zelfmoord pleegden, maar ook tot ernstig mentaal en fysiek lijden", aldus de indiener van de wet, senator Ted Lieu. Pogingen om een homoseksuele jongere in een hetero te veranderen zijn schadelijk en staan gelijk aan psychische mishandeling.

Ook Nederland kent dit soort therapieen. Begin dit jaar ontstond er opheffing over hte feit dat de therapie van zorginstelling Different vergoed werd door de zorgverzekering. De situatie in Nederland was echter iets genuanceerder. De therapie was gericht op christelijke homo's die worstelen met hun geaardheidheid, dus niet zozeer op genezing.Intussen heeft toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid) besloten dat de behandelingen niet meer vergoed worden.

CF