Da Vinci voert de lijst aan omdat hij wordt geroemd vanwege zijn bijdragen aan allerlei vakgebieden. De Italiaan ging daarmee de boeken in als ‘homo universalis’ en ‘genie’. Da Vinci (1452 - 1519) was architect, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schilder, componist en niet te vergeten: uitvinder. Zo ontwierp hij eind vijftiende eeuw al een helikopter en een onderzeeboot. 

De lijst wordt gevormd door bekende en onbekende kunstenaars, zakenmannen, presentatoren, ontwerpers, activisten, schrijvers, politici en sporters van wie bekend is dat ze homo zijn of waren. De top tien bestaat naast Da Vinci uit: Socrates (filosoof), Alexander de Grote (koning), Stephen Fry (acteur en schrijver), Oscar Wilde (schrijver), Harvey Milk (homoactivist), Peter Tsjaikovski (componist), Julius Ceasar (staatsman), William Shakespeare (schrijver) en Andy Warhol (kunstenaar). De Brit Stephen Fry (1957) is daarmee de eerste op de lijst die nog in leven is. 
 

Winq 500 powergays


“Homo’s leveren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij,” zegt Edwin Reinerie, hoofdredacteur van Winq en initiatiefnemer van de lijst. “Het zijn mannen die het verschil hebben gemaakt. Soms in hun eigen omgeving, soms op wereldwijde schaal. De lijst met 500 Powergays laat zien dat we een minderheid zijn, maar met elkaar wel veel hebben bereikt. Deze mannen herinneren ons eraan dat niet elke held heteroseksueel is. Ik hoop dat de powergays een inspiratiebron zijn voor jongeren die er achter komen dat ze ‘anders’ zijn. Ook zij kunnen het verschil te maken. Als zakenman, ontwerper, activist of uitvinder.” 

Over de geaardheid van Leonardo Da Vinci bestaat nogal wat twijfel. Gay.nl belde de hoofdredacteur van Winq, Edwin Reinerie, om te vragen of Da Vinci wel in de lijst past. “Er is geen zekerheid en geen bewijs,” zegt Reinerie, maar hij is ervan overtuigd dat Da Vinci door de historische feiten tot de meest invloedrijke homo gerekend kan worden. “Wij stellen dat het zo was op basis van de feiten die we hebben.” De geschiedkundige gegevens waar Reinerie zich op baseert worden aangehaald in de Winq van september/oktober 2012.

Hoogstgeplaatste Nederlander is Benno Premsela (12). Premsela was binnenhuisarchitect en vormgever en zijn werk is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook was Premsela voorvechter van homorechten. Hij was betrokken bij het ontstaan van het COC, de oudste homobelangenvereniging ter wereld. Boris Dittrich is de eerste levende Nederlander op de lijst (16). Oud-rechter en D66-voorman, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, speelt nu als directeur bij Human Rights Watch een belangrijke rol op het gebied van internationale mensenrechten. 

De lijst is ontstaan uit longlist, waarvoor lezers kandidaten konden aandragen. Een internationale jury rangschikte de namen op de shortlist van 1 tot 500. De jury werd gevormd door Frederik van den Bosch (CEO Gay.nl), Eric Butter (CEO Mr. Gay World), Justin Ocean (reis- en cultuurjournalist), Marc Putman (CEO OUT TV), Tris Reid-Smith (medeoprichter Gay Star News) en Edwin Reinerie (hoofdredacteur Winq & Mate). Winq is het grootste gay magazine van Nederland. Winq verschijnt in de rest van de wereld onder de naam Mate en is het grootste gay lifestylemagazine ter wereld. 

DR