In de Amerikaanse staat Maryland is het homohuwelijk sinds februari 2012 goedgekeurd, maar deze beslissing kan tijdens de verkiezingen in november 2012 worden terug gedraaid. De lobbymachine om de wet in leven te houden draait op volle toeren. Een groot voorstander en lobbyist voor het behoud van de wet is Brendon Ayanbadejo, footballer van de Balitmore Ravens in Maryland. Ayanbadejo gebruikt zijn sportstatus al enige tijd om gelijke rechten te promoten.

Emmett Burns, een 72-jarige wetgever voor Maryland en lid van de democratische partij, nam de pen en besloot Steve Bisciotti, de eigenaar van de Football club The Baltimore Ravens, op de vingers te tikken door pro-homohuwelijk opmerkingen van één van zijn spelers; Ayanbadejo. In een brief aan Bisciotti schrijft Burns: “Ik vind het onbegrijpelijk dat één van jouw spelers, Brendon Ayanbadejo, publiekelijk het homohuwelijk steunt.” Burns eist dat hij daar onmiddellijk mee stopt: “ik verzoek je de nodige actie te ondernemen (...) om zulke expressies van je werknemers te verhinderen.” Burns schrijft tevens: “Ik ken geen enkele andere NFL speler die doet wat Ayanbadejo aan het doen is.”
 

Chris Kluwe, Emmett Burns, Brendon Ayanbadejo


De desbetreffende brief werd al snel gepubliceerd op Yahoo en ging viral. Chris Kluwe, NFL speler van de Minnesota Vikings, kreeg de boodschap onder ogen en ging door een open brief kritisch, fel en uitgesproken in op Burns’ visie omtrent vrijheid van meningsuiting en het homohuwelijk. “Door het gebruiken van je positie als gekozen gedelegeerde om (...) Ayanbadejo het zwijgen op te leggen, breek je niet enkel de wet, maar kom je over als een narcistische kaasvlek”, schrijft Kluwe. “Ik kan je geruststellen dat homo’s die willen trouwen, geen enkele invloed zullen hebben op je leven.” Hij geeft duidelijk in de brief aan dat Ayanbadejo er zeker niet alleen voor staat: “Ik ben ook een groot voorstander van het homohuwelijk, dus duw je ‘Ik ken geen enkele andere NFL speler die doet wat Ayanbadejo aan het doen is’ -opvatting maar in je bekrompen, empathieloze, grote mond.”

Burns heeft slechts kort gereageerd op kluwe’s gedreven brief: “Bij nader inzien, heeft Ayanbadejo het recht op vrijheid van meningsuiting.” 

DR