Tijdens de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van zijn talk-show "Anderson Live," sprak hij met actrice Kristen Chenowith (de originele Glinda van "Wicked" op Broadway) over de reden om nu toch uit de kast te komen.

Volgens Cooper waren familie en vrienden al jaren op de hoogte van zijn geaardheid, maar wilde hij eerste zijn privé leven, privé houden. Uiteindelijk vond hij het toch zijn verantwoordelijkheid om uit de kast te komen.

"Ik werd lange tijd verscheurd tussen aan de ene kant het verlangen om alleen als verslaggever bekend te staan en gewoon mijn werk te doen, maar aan de andere kant vind ik het ook belangrijk dat homo's zichtbaar zijn in de media," aldus Cooper.

"Ik denk dat het tij alleen nog meer keert, als homo's ook daadwerkelijk volledig zichtbaar zijn. Ik wilde niet het idee geven dat ik me schaamde, ongelukkig of niet comfortabel was met wie ik ben."

In juli stuurde Cooper een email naar blogger Andrew Sullivan waarin hij erkende homoseksueel te zijn. Gay.nl berichtte daar reeds over. Er blijven echter nog steeds critici die zijn coming out alleen maar zien als een goedkope publiciteitsstunt voor de kijkcijfers.

AN