Activisten zeggen dat honderden homoseksuele mannen gedood zijn na de inval van de Verenigde Staten in 2003. De BBC rapporteert dat sommige mannen door hun eigen familie om het leven gebracht zijn in ‘eerwraak’ gevallen, maar de meeste door radicale militaire groepen. 

De Irakese regering is naar eigen zeggen afgestapt van deze radicale gezelschappen, maar volgens de BBC kunnen de deelnemers van deze groepen overdag politieagent zijn en in de avond deel uit maken van de extremistische homofobe groeperingen. 

De BBC zegt dat deze dunne lijn het makkelijk maakt om de schuld te geven aan de militaire groeperingen waar de regering niks van wilt weten. Door de talloze militaire en politie-checkpoints in het land, die bedoeld zijn om de veiligheid van Irakese inwoners te garanderen, kunnen verdachte homoseksuele mannen makkelijk getraceerd en vervolgens overdragen worden aan de kwaadwillende militie mannen.

Het exacte dodental is lastig te verifiëren, maar de Verenigde Naties zijn verontrust over de kwestie. Met name over de wijze waarop de regering het probleem ontkent en zegt dat het Irakese homo’s niet wil helpen aangezien ze niet worden erkent als een minderheid in Irak.

DR / Bron BBC