Wat heeft je er toe gedreven om dit boek te schrijven? En ben je gaandeweg ook de vermissing van je broer gaan verwerken, of juist andersom?
Ik was al aan het schrijven, en toen overkwam het me dat het over mijn broer moest gaan, omdat hij ineens voorkwam in een kort verhaal. Ik had nog nooit eerder over hem geschreven, en ik dacht in eerste instantie ook dat dat veel te zwaar zou zijn. Maar ik wist dat er een noodzaak was om dit op te schrijven. Als je schrijft over dingen die je zelf hebt meegemaakt staat er iets heel anders op het spel. Ik was ook heel benieuwd wat er met mij zou gebeuren als schrijver als ik dat allemaal zou aangaan.

Door het schrijven van Broer weet ineens iedereen dat je broer dertien jaar geleden vermist is geraakt. Is dat confronterend voor je?
Het voelt ergens wel gezond dat het onderdeel is van hoe mensen me kennen. Voorheen lag dat wel anders, ik sprak er niet heel veel over, zelfs niet met vrienden. Door hier een boek over te schrijven en door ook te vertellen dat het deels gebaseerd is op feiten maak je jezelf heel kwetsbaar. Daar gaat niet iedereen even zorgvuldig mee om. Dat neem ik mensen niet kwalijk of zo, maar het is soms wel moeilijk. Tijdens interviews worden weleens vragen gesteld waar ik van schrik.

Het hoofdpersonage is homo. Hoe is daar op gereageerd?
Het boek beschrijft een zoektocht, en het hoofdpersonage is toevallig homo. Ik hoor ook van heel veel homo’s dat ze het juist heel leuk vinden dat de homoseksualiteit van de hoofdpersoon niet het onderwerp is. En dat het een keer niet over aids gaat, of over coming out. Dat vinden mensen kennelijk verfrissend. Maar ik zei laatst tijdens een radio-interview wel dat iedereen naar Boekhandel Vrolijk moet om het boek te gaan halen!

Wil je de rest van het interview (en ook meteen de rest van het oktobernummer van Gay&Night) lezen? Klik hier!

Tekst: Martijn Tulp / Foto: Michel Pijnen