"Ik geloof dat iedereen zou moeten weten dat we in een land leven zonder reden om in angst te leven. Het feit dat er mensen zijn die echter wel nog steeds in angst leven in Duitsland, om hun eigen persoonlijke situatie, laat zien dat we een duidelijke boodschap moeten uitstralen: Wees niet bang."

Ondanks dat grote namen in de Duitse politiek, zoals de minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle en de burgermeester van Berlijn Klaus Wowereit uit de kast zijn gekomen, is nog geen enkele profvoetballer in hun voetsporen getreden.

Volgens de voorzitter van Bayern Munchen, Uli Hoeneß is het slechts een kwestie van tijd tot iemand uit de Bundesliga uit de kast komt.

"Het gaat vroeg of laat gebeuren. Alle clubs wordt aangeraden om zich voor te bereiden op dit onderwerp, zodat ze goede antwoorden klaar hebben." Verder zei hij ook dat het nodig is om elke voetballer die uit de kast komt te beschermen.

Het is niet de eerste keer dat er in Duitsland aandacht aan homoseksualiteit in de voetbalwereld wordt besteed. Zo zei voormalig voorzitter van de Duitse KNVB, DFB, Theo Zwanziger dat voetballers altijd gesteund moeten worden wanneer zei uit de kast willen komen.

En ook topscoorder Mario Gomez zei dat openlijk homoseksuele voetballers "zouden voetballen alsof er een enorme last van hun schouders zou zijn gevallen. Er zou geen taboe meer op homoseksualiteit moeten zitten."

De coach van het nationale team was het daar echter niet mee eens. "Een openlijk homoseksuele voetballer zou te maken krijgen met veel lastige dingen. Iemand die uit de kast zou komen, zou het heel moeilijk krijgen."

Dat standpunt wordt versterkt door een interview met een anonieme voetballer uit de Bundesliga dat het magazine Fluter deze week had. De anonieme topsporter zei hierin dat hij dagelijks een strijd van angst en ontkenning voert maar zeker weet dat hij niet veilig zou zijn wanneer hij uit de kast zou komen.

Bron: The Local