De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat sexting risicovol seksueel gedrag vertoont onder jongeren en vaak een vervanger is voor echte seks. Sexting is het ontvangen en versturen van seksueel getinte berichten of foto's via je mobiel.

Tieners die aan sexting doen gaven aan vaker seks te hebben en dit meestal ook onveilig te doen. Dit in tegenstelling tot de jongeren die aangaven niet aan sexting te doen.

Volgens de onderzoekers is het verontrustend dat vooral Afro-Amerikaanse tieners, lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders zich aan gewaagde smsjes wagen. Deze groepen hebben namelijk al een verhoogd risico op hiv en soa's.

"Tieners leven in een wereld waar sexting normaal gedrag lijkt, niet alleen onder vrienden", zegt onderzoeker Eric Rice van de USC School of Social Work. "Ze horen in het nieuws dat ook politici en beroemdheden het doen. Tieners zijn hier heel gevoelig voor."

Van de tieners met een mobiele telefoon geeft 15 procent aan dat ze weleens aan sexting doen, en 54 procent van de jongeren zegt iemand te kennen die seksberichtjes verstuurt.

CF