‘Bwakaw’ is de titel van de Filippijnse film, die het verhaal vertelt van een norse 75-jarige homoseksuele man, Rene, die pas in zijn zestigste levensjaar uit de kast is gekomen. Gebukt onder eenzaamheid, vult Rene zijn dagelijks bestaan met bezoekjes aan zijn ex-vriendin in een verpleegtehuis, onderonsjes met een homokoppel dat een kapsalon in de buurt runt en met het uitlaten van zijn trouwe viervoeter Bwakaw.  

Hoewel het centrale thema van de film het oud worden is van een -in dit geval- homoseksuele man, is de film allerminst zwaarmoedig of deprimerend. ‘Brakaw’ is doorspekt met humor die de kijker op gepaste tijden laat relativeren. Regisseur Jun Robles Lana liet zich voor dit verhaal inspireren op het leven van zijn mentor Rene Villanueva, een schrijver van toneelstukken die pas in de herfst van zijn leven uit de kast kwam en in 2007 kwam te overlijden.   

 

Met ‘Nairobi Half Life’ doet Kenia pas voor de tweede keer sinds haar onafhankelijkheid in 1963 een gooi naar de Oscar voor ‘Beste Niet-Engelstalige Film’. De film draait rond de jonge Mwas, wiens levensdroom om een gevierd acteur te worden hem vanuit zijn dorp naar de miljoenenstad Naïrobi brengt. Eenmaal aangekomen blijkt het dagelijks bestaan in de metropool een ware overlevingsstrijd. Voordat Mwas het goed en wel beseft, leidt hij een dodelijk dubbelleven en raakt hij verstrengeld in het web van een aantal ‘foute vrienden’.

Een primeur voor de Keniase cinema is het gegeven dat ‘Nairobi Half Life’ een scene bevat van twee mannen die elkaar hartstochtelijk zoenen. Met deze scene wil de producer van de film de positie van homoseksuelen in de samenleving van het diep-religieuze Oost-Afrikaanse land aanstippen, een onderwerp dat ‘te lang onaangeroerd is gebleven. Wij hebben het gedaan, en voor één keer niet vanuit een negatief perspectief.’

Ondanks de vooralsnog welig tierende homofobe gevoelens in de Keniase samenleving, is ‘Nairobi Half Life’ inmiddels een ware kaskraker in het land en is de periode waarin de film in bioscopen in Kenia te zien is wegens groot succes en laaiend enthousiaste reviews in kranten en blogs verlengd tot het einde van het jaar.    

‘Dit is een Keniase film, gemaakt door Kenianen waarin dialect en straattaal de boventoon voeren en waarin een kus-scene tussen twee mannen toont dat homoseksualiteit iets is wat bij het leven rondom ons hoort; De acteurs in kwestie hebben de bewuste scene dan ook met trots verricht.’   

 

 

Of deze inzendingen de selectie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zullen doorstaan, is nog even afwachten. Pas op donderdag 10 januari 2013 maakt de Academy bekend welke vijf films in de categorie 'Beste Niet-Engelstalige Film' in aanmerking komen voor de Oscar.

JD / Bronnen: GSN, IdentityKenya