Na de controversiële GTST-aflevering van vorig jaar, waarin twee zoenende mannen te zien waren, gaat de soapserie van RTL4 nu een stapje verder door homoseksualiteit in multiculturele kring aan de orde te stellen.

In deze GTST-aflevering ontspint zich een discussie tussen Lucas (Ferry Doedens) en Bilal (Sinan Eroglu). Lucas denkt dat Bilal homo is en dit probeert te onderdrukken door met een vrouw te trouwen, in plaats van eerlijk voor zijn gevoelens uit te komen. Bilal denkt echter dat hij van zijn homoseksualiteit ‘genezen’ is. Lucas test Bilals’ gevoelens door zijn hemd uit te trekken – en dat werkt, want daarna vallen ze elkaar in de armen en volgt een liefdesscène.

COC Nederland prijst de makers van GTST dat ze het aandurven om deze verhaallijn in de serie te verwerken. ‘In deze scène laten de makers van GTST niet alleen zien dat homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is, maar ook dat er homo’s zijn in alle bevolkingsgroepen. Onder gelovigen en niet-gelovigen, in de stad en op het platteland en dus ook onder Nederlanders van Turkse afkomst.’

De aflevering is op RTLxl terug te kijken.