malawi anti gayDe Malawische president Joyce Banda die sinds april 2012 aan de macht is, trekt haar eerdere belofte om homoseksualiteit in het land te decriminaliseren in. Dit was één van haar omstreden maatregelen om Malawi te hervormen.

Volgens de huidige wetgeving in het Afrikaanse land is het uitoefenen van homoseksuele handelingen illegaal. Burgers die zich schuldig maken aan homogedrag lopen de kans om een gevangenisstraf te krijgen die op kan lopen tot 14 jaar. Toeristen die homoseksuele relaties aangaan met Malawische inwoners worden het land uitgezet.

Op 18 mei 2012 heeft Malawische president aangekondigd deze wet te herzien, maar volgens AP heeft Banda recent gezegd dat ze niet genoeg publieke interesse heeft kunnen opwekken om de antihomowetgeving te veranderen.

"Malawi staat tegenwoordig waar Amerika of het Verenigd Koninkrijk ongeveer 100 jaar geleden stonden," heeft Banda onlangs betoogd tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Banda pleit voor diplomatieke onafhankelijkheid en een natuurlijke ontwikkeling van maatschappelijke uitdagingen: "Het beste wat de wereld kan doen, is ieder land zijn eigen koers te laten varen. Iedere natie moet op zijn eigen tempo debatteren over publieke problemen zonder druk te voelen van buitenaf."

Eerder dit jaar vertelde ze dat de antihomowetgeving oneerlijk is en dat heeft gezorgd voor gespannen diplomatieke relaties. Het land stond in 2009 onder internationale druk, omdat de regering een homokoppel veroordeelde tot 14 jaar gevangenisstraf dat hun verloving openbaar had aangekondigd.

DR | Bron The Advocate