Het voorstel dat is ingediend bij het parlement, onder andere gesteund door een afgevaardigde van de Oekraïense president in dit parlement, zou betekenen dat iemand veroordeeld kan worden tot een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar of het betalen van ongespecificeerde boetes voor het verspreiden van ‘homopropaganda’. Dit wordt gedefinieerd als een uiting waar homoseksualiteit in het openbaar positief afgebeeld wordt.

Wanneer de Oekrainse wetmakers slagen in het doorvoeren van het voorstel, dan worden televisieshows of films die homoseksualiteit positief afbeelden, zoals ‘Brokeback Mountain,’ verboden. Maar ook Gay Pride-parades zijn niet toegestaan.

De antihomowet, die afgelopen zomer werd geïntroduceerd, heeft tot verontwaardiging geleid bij westerse politici en mensenrechtenorganisaties. Die noemen de wet een terugkeer naar het Sovjettijdperk, toen homoseksualiteit een misdrijf was. Zij waarschuwen tevens dat het wetsvoorstel kan lijden tot een toename van HIV-besmettingen doordat homo’s het ondergrondse circuit ingedreven worden.

anti gay 
Hoewel homoseksualiteit zelf geen misdrijf is in Oekraïne, blijft het land, samen met andere voormalig Sovjetlanden, vijandig ten aanzien van homo’s. In Rusland is eerder dit jaar een wet ingevoerd die het promoten van homoseksualiteit bij minderjarigen verbiedt. Een Gay Pride-parade in Georgië, tevens een ex-Sovjetland, is eerder dit jaar abrupt gestopt door vechtpartijen.

De Oekraïense president, Viktor Janoekovytsj, weigert commentaar te geven op het initiatief. Yanukovych zegt niet of hij de wet gaat ondertekenen wanneer deze definitief goedgekeurd wordt.

DR