COC Nederland vraagt iedereen– hetero’s en LHBT’s - om op donderdag 11 oktober een speciale regenboogposter op te hangen bij haar of zijn sportclub. Zo kan elke Nederlander bijdragen aan acceptatie van LHBT’s in de sport en de coming out makkelijker maken van LHBT-sporters die uit de kast willen komen. De posters worden vanaf vandaag in heel Nederland verspreid. Momenteel zijn weinig (top-) sporters openlijk LHBT. Hoewel ongeveer 6 procent van de bevolking lesbisch of homoseksueel is, was slechts 0,22 procent van alle deelnemers aan de Olympische Spelen in Londen ‘uit de kast’. Van de Nederlandse profvoetbalmannen is er niet één openlijk homo- of biseksueel. Dat relatief veel LHBT’s hun seksuele voorkeur of genderidentiteit geheim houden, is niet verwonderlijk, nu maar liefst 75 procent van de homo’s en biseksuelen van mening is dat mannelijke homoseksualiteit nog een groot taboe is in de wedstrijdsport. Bijna de helft van alle mannelijke voetballers in Nederland was getuige van homonegatief gedrag. 

Op de voorzijde van de Coming Out Dag poster, die het COC vandaag onthult, is het beeld te zien van een voetballer die op zijn borst de regenboogvlag toont, het internationale symbool voor LHBT-emancipatie. Daaronder de tekst ‘Uit de kast scoort!’ ‘Uit de kast scoort, omdat sporters die op hun club open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur of genderidentiteit vaak beter in hun vel zitten en beter functioneren,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Acceptatie is dus niet alleen goed voor LHBT-sporters, maar ook voor de club.’ Het gezicht van de voetballer op de poster is niet zichtbaar. Want, aldus Ineke: ‘Elke sporter op elke club kan LHBT zijn. Statistisch gezien zit in elk voetbalteam tenminste één LHBT. Acceptatie in de sport is dus altijd van belang.‘ Als mensen hun seksuele identiteit voor zichzelf willen houden, hebben ze daar het volste recht toe, vindt Ineke, ‘maar áls mensen uit de kast willen komen, moet het klimaat op club daar alle ruimte voor bieden.’In een interview op de achterzijde van de Coming Out Dag poster licht KNVB-voorzitter Michael van Praag alvast een tipje van de sluier op over het plan tegen homofobie dat de voetbalbond op Coming Out Dag in Utrecht presenteert. De KNVB wil met preventieve en repressieve maatregelen voetballers die niet uit de kast durven komen het juiste klimaat bieden om dat wel te doen. ‘Waar het fout gaat zullen we ook stevig moeten sanctioneren,’ zegt Van Praag, die aangeeft diep geraakt te zijn door ‘schrijnende verhalen’ van homoseksuele spelers. De bond gaat de komende maanden o.m. samen met de John Blankenstein Foundation middels workshops voorlichting geven aan amateurverenigingen en betaald voetbalclubs.

En daarnaast zal Gay.nl met behulp van een aantal partners  een groots voetbaltoernooi organiseren.  Voetbal is de grootste sport in Nederland. Veel jongens en meiden zijn al van jongs af aan op het veld te vinden. Miljoenen mensen kijken naar de Eredivisie, Champions League en het Nederlands Elftal. Voetbal verbindt. In het voetbal draait het om sport en plezier, niet om geslacht, afkomst of geaardheid.

Om dat laatste statement kracht bij te zetten vindt op 13 oktober 2012 een voetbaltoernooi plaats onder de naam ‘Voetbalschoenen Uit de Kast!’. Jongens, meiden, homo’s en hetero’s voetballen in gemengde teams tegen en met elkaar
en laten zien dat het inderdaad niet uitmaakt wat je geslacht is of op wie je verliefd wordt.

De inschrijving is inmiddels gesloten en er wordt gewerkt met een reservelijst. We hopen dat je op 13 oktober als speler of supporter aanwezig bent bij Voetbalschoenen Uit de Kast!

Kijk hier voor meer informatie: https://www.facebook.com/events/265511670230314/ 

De poster van de Coming Out Dag 2012 kun je hier downloaden.