Scapino Ballet Rotterdam Dans Theater

Scapino Ballet Rotterdam presenteert 'ROMEO&JULIA', de nieuwe voorstelling van Ed Wubbe, met livemuziek door The Legendary Love Orchestra.

Scapino danst een nieuwe uitvoering van ‘Romeo&Julia’, de grote dansproductie die Ed Wubbe creëerde voor het 50 jarig jubileum van het gezelschap in 1995 en het grootste publiekssucces uit haar geschiedenis. Met nieuwe live muziek door The Legendary Love Orchestra laat Wubbe een actuele versie zien van dit universele verhaal. Shakespeares onsterfelijke verhaal over een noodlottige liefde is dwars door alle tijden heen actueel gebleven.

Romeo Julia Scapino Ballet Rotterdam Dans Theaterliefde in een onverdraagzame wereld

Ed Wubbe: Het gegeven van twee jonge, verliefde mensen die het slachtoffer worden van de onverdraagzaamheid van de wereld om hen heen, intrigeert me nog steeds. Het is een verhaal dat zich goed voor dans leent. Het gaat over echte mensen, over liefde, strijd, dood, over gevoelens en gebeurtenissen waar je in dans uitstekend mee uit de voeten kunt. En het heeft een universele en telkens weer actuele kracht. Het raakt aan basale menselijke emoties en heeft een thematiek die nooit zal verouderen. Of je het nu hebt over Palestijnen en Israëliërs, protestanten en katholieken, over de chaos in landen als Syrië, Afghanistan en Irak of over bevolkingsgroepen die jarenlang in vrede naast elkaar leven en waarbij plotseling de vlam in de pan slaat: overal en altijd zie je gebeuren dat liefdes door externe omstandigheden onmogelijk worden gemaakt.”


Vier maanden lang verliefd

De rollen van Romeo en Julia worden gedanst door Chiara Mezzadri en Maxime Lachaume. Vier maanden lang worden ze meerdere keren per week onvoorwaardelijk verliefd op elkaar.

Chiara: De dans in Romeo&Julia is niet theatraal maar kan wel heel expressief zijn. In mijn duetten met Maxime Lachaume (Romeo) bijvoorbeeld. Maxime en ik hebben een fantastische (werk)relatie. We begrijpen elkaar goed en onze energie en fysiek passen wonderwel bij elkaar. We praten voortdurend over wat ons gevoel is in deze rol en hoe we dat in beweging moeten uitdrukken. Hoe en wanneer kijken en raken we elkaar aan, hoe reageren we daarop? We krijgen hierin veel ruimte van Ed Wubbe om dingen uit te proberen. Door dit hele proces wordt het geloofwaardig wat we op toneel laten zien. We laten ook een deel van onszelf zien.”

Maxime: “De duetten met haar zijn geweldig om te dansen. We voelen elkaar perfect aan. Op toneel geven Romeo en Julia elkaar onvoorwaardelijke liefde. Als ik Chiara aankijk moet ik al mijn onzekerheden loslaten, want ze houdt immers van me, om alles wat ik, Romeo, ben. Voor mij, Maxime, is het mooi en geruststellend om te beseffen dat deze momenten bestaan. In het dagelijkse leven vliegt alles in sneltrein voorbij. Wat we nu doen is zo intens dat toneel en werkelijkheid soms erg veel op elkaar lijken.’ 

De muziek wordt speciaal gemaakt door The Legendary Love Orchestra, een bijzondere groep internationale muzikanten dat drijvende ritmes van de Senegalese djembé en Indiase tabla mengt met de weemoed van de Argentijnse bandoneon en Braziliaanse en Afrikaanse zang. De combinatie van deze muziek met de energieke dansstijl van Ed Wubbe is een fascinerend geheel, doordrenkt van hartstocht en vervoering waarbij de toeschouwer ogen en oren te kort komt.

Première woensdag 10 oktober 2012, Rotterdamse Schouwburg

Speelperiode: september 2012 – januari  2013

Kijk voor meer informatie op: www.scapinoballet.nl.

Met live muziek door The Legendary Love Orchestra, bestaande uit Sandip Bhattacharya - tabla/rap/percussie; Aly N’Diaye Rose/Ibou N’Diaye Rose - djembé/bougarabou; Mola Sylla - zang en percussie; Ceumar– zang, gitaar; Sebastiaan van Delft – piano; Ville Hiltula – bandoneon

Kostuums: Pamela Homoet; Decorontwerp: Ed Wubbe i.s.m. Bert Determann