boer willemHet programma ‘Boer zoekt Vrouw’ is sinds 2004 op de Nederlandse televisie te zien en inmiddels bezig aan het zesde seizoen. De uitzendingen draaien om het vinden van levenspartners voor vrijgezelle boeren.

Het programma, dat gepresenteerd wordt door Yvon Jaspers, is vanaf de eerste aflevering een succes met iedere week meer dan 4 miljoen kijkers. Sinds het begin is er lichte kritiek op het programma geweest, aangezien de makers alleen voor traditionele mannenboeren kozen. Anders gezegd, geen minderheden in het boerenberoep zoals vrouwen of homo’s.

Steef de Bruijn

De introductie van de homoseksuele boer Willem in combinatie met de grote populariteit van Boer zoekt Vrouw heeft adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad Steef de Bruijn doen besluiten zijn mening uit te spreken in zijn recente artikel “Exportproduct Europa: Boer zoekt man.” In dit stuk schrijft De Bruijn dat de grote hoeveelheden kijkers beïnvloed worden door Satanistische praktijken: “Zo worden wekelijks 4 miljoen mensen gehersenspoeld in een duivelse strategie het huwelijk te ondermijnen. (...) door de indruk te wekken dat het volstrekt normaal is dat je als man een andere man zoekt om je leven mee te delen.”  

De negatieve uitlatingen omtrent de rol van homoseksualiteit in Boer zoekt Vrouw zijn bij Nederlandse homobewegingen niet onopgemerkt gebleven. Expreszo’s voorzitter Mark Reichwein heeft gereageerd en noemt het stuk 'bijna lachwekkend' en onderstreept: “De romantische aspiraties van boer Willem doen niets af aan het huwelijk (...) Het programma laat hiermee juist zien dat er diversiteit is in liefde zonder hier een waarde-oordeel over te vellen.” Martijn Tulp, hoofdredacteur van Gay&Night, noemt het stuk hypocriet. “Volgens mij is god juist van de naastenliefde.” Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland, zegt tegen Gay.nl: “De Bruijn getuigt met dit artikel een totale afwezigheid van liefde en barmhartigheid richting homo’s en lesbiennes in Nederland. Hij claimt dat liefde tussen twee mannen een duivelse bezigheid is. Bovenal laat Boer zoekt Vrouw juist zien dat homoseksualiteit overal bestaat, ook in de boerenwereld.”
 


Het zijn niet enkel de belangenverengingen die De Bruijn’s visie in twijfel trekken. Ook gebruikers van online communities zijn uitgesproken. Zo schrijft Twitteraar @annedien: “Wie heeft Oekraïense malloten nodig als je Nederlandse idioten als deze hebt.” Een andere twitteraar is gematigder en tweet: “Het #Refdag laat weer een flink potje naastenliefde zien...” Een Facebook-gebruiker zegt in reactie op de Facebook-pagina van het COC: “Het RD is immers het lijfblad van de SGP en wat verwacht je nu van een club die nog steeds gelooft dat vrouwen ondergeschikt zijn aan de man, homo's een actie van de duvel zijn om de mensheid te pesten en waarschijnlijk ook nog niet helemaal overtuigd is van het feit dat de aarde niet plat is?”

Inmiddels heeft De Bruijn gereageerd op de talloze verontwaardigde, boze en sarcastische reacties. Volgens eigen zeggen heeft hij geen hekel aan homo’s en geen behoefte ze te kwetsen. De auteur wil enkel duidelijk maken dat homo’s een zonde begaan. “Ik hou van homo’s, echt, maar heb er grote moeite mee als ze een relatie met elkaar aangaan.” De Bruijn benadrukt dat hij homoseksuelen niet als duivels ziet: “Ik zie de afbraak van het huwelijk, of dat nu het gevolg is van samenwonen of van de homolobby, als een list van satan (…).” In zijn reactie wil De Bruijn duidelijk maken dat het Reformatorisch Dagblad geen homofobe krant is: “Als er afschuw doorklinkt in mijn woorden, is dat zeker niet naar hen persoonlijk bedoeld.”

DR