Je had in 2004 al meegedaan aan Popstars: The Rivals, dus toen je vorig jaar meedeed aan The Voice kwam je al goed beslagen ten ijs. Hoe was het om een tweede keer aan een talentenjacht mee te doen?
Het was voor mij heel anders om een tweede keer mee te doen. Ik was volwassener, ik wist wat ik kon verwachten. De eerste keer was ik 17, ik deed maar wat en ik kon een beetje zingen. Toevallig ging het heel goed, kwam ik in die meidengroep terecht en heb ik ontzettend genoten van die hele periode. Het was elke keer feest als we gingen optreden, maar ik dacht nooit na over wat ik erna wilde gaan doen. Toen ik 18 was moest ik het ineens zelf doen, hadden we geen contract meer, dus besloot ik terug te gaan naar school te gaan. Vorig jaar, in mijn derde jaar op het Conservatorium, besloot ik dat het tijd was om mezelf opnieuw te presenteren in The Voice. Het is natuurlijk een goede manier om een heel groot publiek te bereiken. 

Talentenjachten hebben wel de reputatie dat je een wurgcontract krijgt waarbij je bijna niets verdient. Klopt dat?
Met Popstars was ik zó jong dat het me allemaal niet zoveel boeide wat ik verdiende. Ik vond het allemaal leuk en als je 17 bent vind je 200 euro voor een optreden al heel wat. Later kom je er pas achter hoe zo'n contract echt werkt. En natuurlijk kreeg ik bij The Voice ook weer een contract, misschien nog wel erger dan bij Popstars, maar als je meedoet aan zo'n programma krijgt je bekendheid zo'n enorme boost dat het ook niet zo gek is dat je een percentage van je inkomsten aan The Voice moet afstaan. Ik heb gewoon heel veel te danken aan dat programma.

Maar heb je zelf wel inspraak in je carrière en welke nummers je opneemt?
Dat heb ik zeker. Vorige week heb ik een showcase gegeven, waarbij ik m'n eigen nummers heb gespeeld voor mensen van het label, en die zijn heel enthousiast over de nummers die ik zelf heb geschreven. Ik denk ook dat het belangrijk is dat je zelf inspraak hebt, anders ben je ook niet gelukkig als artiest. Als ik nummers moet zingen waar ik totaal niet achter sta, is dat misschien leuk voor een jaartje, maar op een gegeven moment krijg je daar vanzelf genoeg van. Er is een nummer dat ik voor m'n vriend heb geschreven, waarbij ik mezelf begeleid op de piano, waar iedereen helemaal weg van was. Dus volgens mij moeten we dat gaan opnemen! Op mijn album komt een combinatie van liedjes die ik zelf heb geschreven en nummers die door anderen zijn geschreven.

In interviews word je regelmatig gevraagd naar Eva Simons, waarmee je in Raffish zat, en je geeft altijd van die nette politieke antwoorden. Ben je dan helemaal niet een klein beetje jaloers dat zij werkt met will.i.am, Afrojack en LMFAO?
[lacht] Ik snap wel dat ze mij naar Eva vragen. Als ik haar op TV zie denk ik alleen maar 'dit is vet'. Er is helemaal geen afgunst, ik denk helemaal niet 'was ik dit maar'. Ik ken Eva, en ik weet hoe hard ze er altijd voor heeft gevochten. Natuurlijk zou ik zoiets ook graag willen, maar iedereen heeft z'n eigen weg.

Hoe was dat dan toen je in The Voice in een sing-off stond tegen Nora, die in Raffish bijna altijd de lead vocals voor haar rekening nam?
We vonden het wel typisch dat juist wij twee weer tegen elkaar in de sing-off stonden. Natuurlijk vond ik het vroeger weleens jammer dat Nora bijna altijd alles mocht zingen in Raffish. Het was wel een beetje apart om tegenover elkaar te staan. Ik ben toch competitief, ik wilde gewoon van haar winnen. Leuk dat ik met haar samen heb gewerkt vroeger, maar ik moest die sing-off gewoon winnen. Dan heb je niet echt medelijden met de persoon die tegenover je staat.

Vrijdag treed je op tijdens de Mister Gay finale, heb je eigenlijk al een favoriet?
Ik denk dat ik ze eerst nog even allemaal in het echt wil zien! Maar ik vind het sowieso goed dat zo'n verkiezing er is. Ik was juf - dat heb ik nu even op hold gezet - ik gaf zangles, en twee jongens waar ik les aan gaf zijn ook gay. Eén van die jongens is op het schoolplein door allemaal andere jongens in elkaar geramd. Dat zijn dingen waar ik heel erg van schrik, dat het nog steeds zo moeilijk is. Ik begrijp dat niet, hoor. 

Wat vind je ervan dat je tijdens de Mister Gay finale op gaat treden?
Te gek! Ik ga soms weleens in Rotterdam naar van die feestjes, YMCgay en de Thalia. Ik vind het gewoon heel gezellig, een heel leuke scene. Ik ga vrijdag proberen het dak eraf te krijgen. Ik hoop dat het een goed feestje wordt!

Voor meer info over Sharon, kijk op www.sharondoorson.com

Tekst: Martijn Tulp