In een interview met The Hollywood Reporter zegt de openlijk homoseksuele Murphy al gauw 'You either love me or you hate me'. En dat is precies waar het altijd over gaat bij Murphy. De fans van zijn series hebben felle, uiteenlopende meningen over zijn werk. Mede door Glee lopen die meningen uiteen van geniaal tot 'bullshit'.

Waar geen twijfel over is, zeker dankzij de intelligente horrorserie American Horror Story, is dat Murphy één van de meest omstreden tv-iconen van het moment is. Zelf zegt hij daarover: "Ik denk nooit op het moment zelf dat ik iets heel controversieels aan het maken ben. En ik verbaas me er altijd over als blijkt dat het wel zo is. Ik geef toe, toen ik net begon en bezig was met Nip/Tuck, probeerde ik heel erg een statement te maken over hedonisme, seksualiteit en narcisme en was ik continue ruzie aan het maken met producers over wat wel en wat niet kon. Nu maak ik nooit meer ruzie."

Volgens Murphy is hij tegenwoordig veel minder geinteresseerd in die shockfactor. Emoties is hij belangrijker gaan vinden.

Over de drie series van zijn hand die op dit moment op tv worden uitgezonden vertelt hij trots: "The New Normal is nogal op mijn leven gebaseerd. De acteur Andrew Rannells speelt duidelijk mij na. Bij Glee kan ik me vooral heel erg vinden in Rachel en Kurt. En binnen American Horror Story seizoen 2 kan ik me heel erg identificeren met Jessica Lange. Ik was in mijn jeugd nogal geobsedeerd door het katholicisme."


Murphy praat in het interview ook over zijn nieuwe project: Larry Kramer's The Normal Heart, over de opkomst van de aidscrisis begin jaren 80 in New York. "Dit onderwerp maakt me aan de ene kant heel erg bang omdat ik zelf ook net seksueel actief werd begin jaren 80. Ik wil jonge mensen heel graag laten weten hoe het vroeger was en waarom deze ziekte nog steeds bestaat. We werken nu al anderhalf jaar aan het script en op elke pagina staat wel iets waardoor je een knoop in je maag krijgt. Er zit een scene van drie pagina's in die ik bijna niet kan lezen, laat staan regisseren. Het gaat over een mantelzorger die voor iemand moet zorgen die aan aids aan het sterven is en in je armen ligt over te geven en diarree aan het hebben is."
Hoe veelbelovend al zijn series altijd beginnen, toch vinden critici dat het probleem met Murphy: zijn projecten beginnen steengoed maar zwakken daarna (na een paar seizoenen) flink af. Murphy zelf is het daar niet mee eens. "Natuurlijk ben ik het daar niet mee eens. Maar ik besefte wel dat media graag willen bepalen hoe je verhaal loopt. Ik zie het zo helemaal niet. Het ding met mijn projecten is dat ik ze met veel bombarie aankondig. Veel marketing en pr en toeters en bellen. Het wordt ook nooit langzaam opgebouwd. Het werkt of het werkt niet, dat merk je vanaf het begin al. En wanneer je zoveel zuurstof in een kamer pompt, loopt dat er uiteindelijk ook een keer uit. Maar dat wil niet zeggen dat iets slecht is. Afgezien daarvan vind ik het verschrikkelijk om mijn eigen werk te verdedigen, mensen mogen zeggen wat ze willen." 

Afgezien van het commentaar lijkt Murphy toch telkens weer goud in handen te hebben. En nu zelfs met drie succesvolle series tegelijk. Belangrijk weetje over Murphy dat hier helemaal thuishoort: Murphy begon zijn carriere met de hilarische highschool comedyserie Popular. Kijk hieronder naar een aantal trailers van zijn andere projecten.

The New Normal 

American Horror Story 

Glee