sven pichal test gaybashing voor een programma video

Het Eén-programma liet een reportage zien waarin Sven Puchal (radiopresentator VRT) en Michiel Vanackere (werkzaam bij Wel Jong Niet Hetero) drie middagen gevolgd worden terwijl ze hand in hand of arm in arm door het centrum van Brussel en Antwerpen lopen.

"In de reportage is te zien hoe we geconfronteerd worden met veroordelingen, bedreigingen en scheldpartijen", legt Sven Pichal uit. "Zo waren er jongeren die het woord 'dégueulasse' (walgelijk) naar ons riepen. Anderen maakten dan weer een snijbeweging over de keel."

"De meeste afwijzende reacties waren afkomstig van allochtone jongeren", stelt Pichal. "Maar voor alle duidelijkheid: het gaat slechts om een deel van de gemeenschap. En dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat het die mensen zijn die tot fysiek geweld tegen holebi's zullen overgegaan. Bij het geval van homogeweld in Aalst waren de daders bijvoorbeeld twee autochtone broers."

Pichal hoopt dat de reportage ervoor zorgt dat overheidsinstanties in Belgie nu om de tafel gaan om een groot plan op te zetten om verbaal en fysiek homogeweld tegen te gaan. "Ik denk wel dat daar de nodig politieke wil voor bestaat. België heeft altijd al een voortrekkersrol gespeeld op het vlak van holebirechten", besluit hij.