Borg is de beoogde nieuwe Eurocommissaris voor Volksgezondheid en volgens Liotard te intolerant en conservatief voor die functie. Hij is lid van de Maltese Partit Nazzjonalista.

In 2011 heeft Borg in het nationale Parlement van Malta tegen een wet gestemd die scheiding van getrouwde stellen mogelijk maakte.Tot 2011 was scheiden in Malta verboden. Ook is Borg fel tegen abortus. Wat vreemd is voor iemand die zich bezig moet gaan houden met Volksgezondheid. Bij een verbod op abortus gaan vrouwen namelijk hun heil in het illegale circuit opzoeken.

Ook op het gebied van homorechten is Tonio Borg omstreden. Zo probeerde hij het vrije verkeer van mensen en huurbescherming te beperken onder homo's. Ook heeft hij zich in het verleden meerdere malen denigrerend over homo's uitgelaten. Wederom opvallend omdat de Eurocommissaris voor Volksgezondheid zich in moet gaan zetten voor zaken als soa-preventie, anticonceptie en het tegengaan van discriminatie in de zorg.

Een meerderheid van het Europees Parlement moet eerst akkoord gaan met zijn benoeming, anders wordt hij geen Eurocommissaris. Voordat het parlement over Borg stemt, moet hij op dinsdag 13 november eerst verschijnen voor het Comité van Milieu en Volksgezondheid. Dit is een groep afgevaardigden uit het Europees Parlement, die de rest van het parlement adviseert over milieu- en gezondheidszaken. Namens Verenigd Links zal Kartika Liotard Borg daar dinsdag aan de tand voelen over zijn intolerante standpunten en de gevolgen daarvan bij het eventuele bekleden van een commissiepost.

In november of december stemt vervolgens het volledige Europees Parlement in Straatsburg over de benoeming van Tonio Borg.

Bron: Joop.nl