Parlementsvoorzitter Rebecca Kadaga

Aanleiding voor het opnieuw op tafel brengen van de antihomowet zou naar verluidt een anti-homo demonstratie zijn geweest, die afgelopen vrijdag plaats vond aan de poorten van een school in de Oegandese hoofdstad Kampala. Tijdens deze demonstratie hielden ouders en hun kinderen zelfgemaakte borden op waarop homoseksualiteit als ‘een gruwel’ werd aangeduid. 

De Oegandese parlementsvoorzitter zou daarop de belofte hebben gemaakt om binnen twee weken de antihomowet opnieuw van stal te halen, ‘omdat het Oegandese volk dit wil’.

Andere bronnen duiden de plotselinge actie van de parlementsvoorzitter echter als een rechtstreeks gevolg van een recente bijeenkomst van Christelijke voorgangers in Kampala waarin de voorzitter met één stem is verzocht om de antihomowet door het parlement te drukken als ‘een kerstcadeautje’ voor het Oegandese volk.

De antihomowet werd in 2009 geïntroduceerd door een parlementariër van de regerende partij van President Museveni die vond dat een strengere wet nodig was om ’s lands kinderen voldoende bescherming te kunnen bieden tegen homoseksuelen. Het ontlokte internationaal een storm van kritiek, waarna het bewuste wetsvoorstel van tafel verdween.

Pepe Julian Onziema, een Oegandese homo-activist, ervaart de terugkeer van de antihomowet in het Oegandese parlement als ‘uiterst frustrerend en teleurstellend’, en heeft inmiddels aangekondigd in gesprek te willen met de parlementsvoorzitter. Onziema voegde daar echter aan toe dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de parlementsvoorzitter hen zal willen ontvangen, laat staan dat ze oren zal hebben naar hun bezwaren.   

JD / Bron: Identity Kenya