Het is de tweede keer dat de zaak in hoger beroep dient. Eerder veroordeelde het hof in Leeuwarden de mannen tot 12 en 9 jaar. Maar de Hoge Raad verwees de zaak terug naar het hof in Arnhem, omdat de raad niet uitsloot dat de slachtoffers de besmetting opliepen door onveilige seks in plaats van door injecties. Het hof moet beter motiveren of het bij ieder van de vier slachtoffers ''hoogst onwaarschijnlijk' is dat ze het virus door onbeschermde seks hebben opgelopen.

Volgens de aanklager hebben M. en J., die destijds een relatie hadden, seksfeestjes georganiseerd waarbij ze mannen drogeerden met drugs. Vervolgens zouden ze bij een aantal mannen met injectienaalden besmet bloed hebben ingespoten, in sommige gevallen bleef het bij een poging. De twee ontkennen dat ze bewust mannen besmetten. De slachtoffers zouden hebben geweten dat ze risico op besmetting liepen. ''Als je op internet op zoek gaat naar een dergelijk feestje, kom je niet voor een kopje thee en een koekje', zei J.

De advocaat-generaal zei dat het plan van de mannen was om een groep hiv-geïnfecteerde mannen om zich heen te creëren met wie ze later onbeschermde seks zouden kunnen hebben. M. zou de initiator zijn geweest, hij kreeg van het hof in Leewarden destijds ook de hoogste straf. M. zit nog altijd vast. J. kwam dit voorjaar na bijna vijf jaar op vrije voeten. Hij wordt gezien als verminderd toerekeningsvatbaar en ''als een volgende figuur".


Bron: Nu.nl