Heksenjacht op homo's dreigt in NigeriaHoewel het homohuwelijk reeds illegaal is in Nigeria, zullen homoseksuelen die een huwelijk aangaan of gaan samenwonen onder de nieuwe wet bestraft worden met een effectieve gevangenisstraf die kan oplopen tot veertien jaar. Zij die aantoonbaar hun medewerking aan een dergelijke verbintenis verlenen, kunnen rekenen op maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Binnenkort zal het Nigeriaanse parlement zich buigen over de antihomowet en deze uitgebreid bespreken. De fractieleider van de regerende partij in het parlement, Mukalit Adeola-Akande, heeft inmiddels haar volle steun voor de bewuste wet betuigd. Hierbij gaf ze aan dat ‘homoseksualiteit vreemd is aan de Nigeriaanse samenleving en cultuur, en dat deze niet geïmporteerd moet worden. Onze religie verafschuwt homoseksualiteit en in onze cultuur is er geen plaats voor.’

Inmiddels heeft ook de oppositieleider Femi Gbajabiamila zich positief over de antihomowet uit gelaten. Hij bestempelde het homohuwelijk als ‘zowel illegaal als immoreel’, en omschreef de antihomowet als een wet waarin ’s lands normen en waarden worden belichaamd.

Populisme
Homorechtenactivist Bisi Alimi ziet in de bewuste wet een populistische poging van seculiere politici om over de rug van een kwetsbare minderheidsgroep steun te verwerven onder ’s lands religieuze bevolking. ‘De Nigeriaanse LGBT-gemeenschap is nooit eisende partij voor de invoering van het homohuwelijk geweest. Deze wet tegen het homohuwelijk is dan ook vooral voortgekomen uit de drang van politici om electoraal een succesje te boeken.’

Homo-organisaties hebben hun hoop nu gevestigd op de internationale gemeenschap om de wet tegen te houden. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, hebben inmiddels hun bezorgdheid over de Nigeriaanse antihomowet uitgesproken en een beroep gedaan op de Nigeriaanse President Goodluck Jonathan om zijn veto over de wet uit te spreken indien deze door het parlement wordt aangenomen.

Nigeria-deskundigen achten het echter zeer onwaarschijnlijk dat de president, die zij als ‘zwak’ omschrijven, de wet zal vetoën. Daarnaast zou het parlement de mogelijkheid hebben om een presidentieel veto te negeren en de wet er alsnog door te drukken.

JD / Bronnen: GSN – Identity Kenya