H2MFStichter van HM2F Ludovic Lütfi Zahed en drijvende kracht achter deze ‘all-inclusive’ moskee merkte al jaren dat er onder veel moslims behoefte is aan een dergelijke progressieve moskee:

‘Veel moslims voelen zich gefrustreerd door de vaak conservatieve preken die in reguliere moskeeën over de vrouw, huwelijksgerelateerde zaken en homoseksualiteit worden verkondigd. Daarnaast dienen vrouwen in de ‘gewone’ moskee achteraan of in een aparte ruimte plaats te nemen en dienen zij hun hoofd te bedekken. Veel moslims ervaren dan ook een obstakel om vrijuit in dialoog met de imam te treden, uit vrees voor een negatieve reactie. Daarom ben ik ervan overtuigd dat deze ‘all-inclusive’ moskee, waar vrouwen, homoseksuelen en heteroseksuelen gebroederlijk in één ruimte kunnen bidden, een succes zal worden en zal helpen om zowel de homofobie in de islamitische gemeenschap als de islamofobie in de LGBT-gemeenschap te bestrijden.’

Zahed is geboren en getogen in Algerije, en is eerder dit jaar in Frankrijk met een andere moslimman in het (islamitische) huwelijk getreden. Nochtans voelde hij zich tijdens zijn jeugd aangetrokken tot de ultra-orthodoxe Salafistische stroming binnen islam. Toen Algerije gedurende de jaren ’90 gebukt ging onder terroristische aanslagen en massaslachtingen die aan Salafistische milities werden toegeschreven, nam hij afstand van de beweging.

‘Nadat ik een eerste nacht met een man had door gebracht, kwam ik tot het besef dat ik homoseksueel was en dat ik al die jaren mijn geloof had gebruikt om mijn ware geaardheid te negeren.’

De ‘all-inclusive’ moskee opent officieel haar deuren aanstaande vrijdag 30 november 2012 te Parijs, waarbij het Vrijdaggebed (Jumu'ah) en de inzegeningen van islamitische homohuwelijken tot de vaste agenda zullen behoren.

JD / Bron: GSN