De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 28 november vanaf 18 uur op het Amsterdamse Homomonument (hoek Keizersgracht-Rozengracht). Daar spreekt ook internationaal COC-bestuurslid Eunice den Hoedt. Het COC roept iedereen, LHBT’s en hetero’s, op om aan de actie deel te nemen.

In het Oegandese wetsvoorstel wordt homoseksualiteit tot in het absurde gecriminaliseerd: aanraking met een homoseksuele intentie kan een levenslange gevangenisstraf opleveren en ook een moeder die haar homoseksuele kind niet aangeeft, kan rekenen op gevangenisstraf.

‘Dit wetsvoorstel is een ongekende schending van de mensenrechten van LHBT’s in Oeganda,’ zegt COC-bestuurder Den Hoedt. ‘Het voorstel moet van tafel. Bovendien kunnen we woensdag samen onze solidariteit tonen met de Oegandese LHBT-gemeenschap die het slachtoffer is van deze hetze.‘

Het COC strijdt - met activisten uit Oeganda, mensenrechtenorganisaties en overheden – al enige jaren tegen het wetsvoorstel. Enige tijd leek het er op dat het zou worden ingetrokken of afgezwakt. De afgelopen weken bleek echter dat het Oegandese parlement de behandeling van het wetsvoorstel doorzet. De voorzitter van het parlement sprak daarbij van ‘een kerstgeschenk aan de Oegandese bevolking.’

In het Afrikaanse land is een hetze gaande tegen LHBT’s. In kranten worden namen en foto’s van veronderstelde homoseksuelen gepubliceerd met de oproep om hen te doden. In 2011 werd David Kato, voorman van de Oegandese LHBT-beweging, in zijn huis net buiten de Oegandese hoofdstad Kampala vermoord.

Het COC lobbyt, samen met activisten uit o.a. Oeganda, voor LHBT-rechten bij internationale organisaties als de VN, de OVSE en de Raad van Europa. Ook steunt de belangenorganisatie LHBT-organisaties in tal van landen bij de opbouw van een eigen, sterke en zelfbewuste LHBT-gemeenschap.

ACTIE TEGEN ANTI-HOMOWET OEGANDA:
Datum: woensdagavond 28 november 2012, 18u00
Locatie: Homomonument, Westermarkt te Amsterdam