Klik hier om de enquête in een pop up te maken.

De hele maand november konden er nominaties worden ingestuurd voor alle categorieën. Dat heeft geresulteerd in bovenstaande lijst. Mis je bepaalde namen of gebeurtenissen? Zorg dat je volgend jaar meer mensen mee krijgt om ook te nomineren.

Gay Icon 2012, de nominaties:

GTST-acteur Ferry Doedens ontving de meeste nominaties. Hij maakt niet alleen kans Gay Icon 2012 te worden, hij is ook in de running voor tv-icoon, stijlicoon én 'meest irritante homo'. 

Barbara Barend is genomineerd omdat ze vorige maand in een fel debat met Mariska Orbán-de Haas het recht van homo's en lesbiennes om kinderen te krijgen verdedigde. 

Mathijs Beugelink werd tijdens carnaval in Tilburg slachtoffer van zinloos geweld. Hij werd van een trap geduwd waar de musicalacteur een deels verlamd been aan overhield. Het inspireerde hem om de Stichting tegen Homogeweld op te richten.

De Nederlandse hockeyvrouwen wonnen goud tijdens de Olympische Spelen deze zomer. In het team zitten vier openlijk lesbische spelers maar dit is, in tegenstelling tot veel andere teamsporten, nooit een issue geweest. 

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft de aanzet gegeven voor een actieplan tegen homofobie in het voetbal. In slechts vier maanden is dit tot stand gekomen en op 11 oktober is het plan gepresenteerd.

Gay.nl's Rate 2012, horeca

De winnaar van Gay-café 2011, Chez René, heeft ook dit jaar z'n zaakjes goed op orde. Er kwamen zeer veel nominaties voor de Amsterdamse kroeg binnen, dus de concurrentie, waaronder de twee Utrechtse gay-cafés, zal z'n bezoekers flink moeten aanmoedigen om te stemmen.

Een nieuwe binnenkomer bij Gay-club: Club NYX! Op de plek van de oude Exit is een nieuwe Amsterdamse nachtclub herrezen die de concurrentie met de Roque moet aangaan. De winnaar van vorig jaar, Club Church, ontving niet voldoende nominaties.

Twee nieuwkomers bij Gay-feest: het spannende driemaandelijkse feestRapido en de eindhovense aanwinst Stuk-X. Een sterke categorie met ook Can You Feel iT, F*cking Pop Queers en Pann, de winnaar van vorig jaar. 

Gay.nl's Rate 2012, opvallende nominaties:

Categorie: Homomoeder. In 2011 was Jeanine Hennis-Plasschaert nog de faal van het jaar toen ze met de VVD de weigerambtenaar in stand hield. Inmiddels is het issue alsnog van tafel geveegd en is Jeanine van Kamerlid doorgegroeid tot de eerste vrouwelijke Minister van Defensie. Ze heeft zich de afgelopen 12 maanden opnieuw van haar meest homovriendelijke kant laten zien en is een trouwe bondgenoot in de strijd tegen de hatelijke Mariska Orban-de Haas.
Ook in de categorie Homomoeder: Petra Hoffman. Deze vrouw is homomoeder in Groningen en heeft daar een trouwe groep fans die ervoor gezorgd hebben dat Petra ook landelijk kans maakt op de titel. 

Categorie: Stijlicoon. Gerard Joling wordt misschien niet zo snel geassocieerd met stijl als Mari van de Ven of Maik de Boer, maar de zanger heeft zijn eigen kledinglijn (met de befaamde t-shirts!) en weet zich tijdens iedere SBS-live show weer in een spraakmakende outfit te presenteren. 

Categorie: Politicus. Hij was een van de meest stabiele Kamerleden. In kleine en in grotere D66-fracties wist hij zijn vrije geluid boven te laten drijven. Boris van der Ham zegt, voor nu, de politiek vaarwel. Maar we gaan ongetwijfeld nog veel van hem horen.

Categorie: Faal van het Jaar. In deze categorie staan twee keuzemogelijkheden die we even moeten toelichten. De uitspraak van Ajax-trainer Frank de Boer gaat over de motoriek van homo's. Die zou zichtbaar anders zijn dan die van hetero's en daardoor kunnen homo's niet voetballen, aldus De Boer. De Paus was eigenlijk het hele jaar door negatief over homo's, maar het ergste waren zijn uitspraken in januari. Toen noemde hij homoseksualiteit een directe bedreiging voor de mensheid.

Stemmen maar!

Redactie Gay.nl