Onder de artiestennaam Titica is de Angolese zangeres uitgegroeid tot hét gezicht van Kuduro, Angola’s unieke urban rap-techno fusion muziekstijl. Inmiddels is ze een graag geziene gast op de reguliere Angolese televisie en radio, werd ze in 2011 nog uitgeroepen tot beste Kuduro-artiest, en heeft ze zelfs opgetreden op het jaarlijkse Diva’s Concert, wat werd bijgewoond door de Angolese President José Eduardo dos Santos.

Toch was haar pad naar erkenning als transseksuele artiest zo mogelijk nog zwaarder dan voor reguliere artiesten:

'Ik ben met stenen bekogeld. Ik ben mishandeld, en ook nu nog word ik nog vaak geconfronteerd met de vele vooroordelen die over mij bestaan. Het taboe is nog wijdverspreid aanwezig.' 

Angola
Hoewel homoseksualiteit tot op heden illegaal is in het zuidelijk Afrikaanse land, zijn er nimmer homoseksuelen veroordeeld op grond van hun geaardheid. Momenteel staat zelfs een nieuwe strafwet op stapel die, indien aangenomen door het parlement, discriminatie op basis van geaardheid strafbaar zou stellen. Desalniettemin zijn vele geesten in het Afrikaanse land nog niet rijp voor acceptatie van andersgeaarden en transseksuelen, en zijn seksuele minderheidsgroepen nog vaak kop van jut in bepaalde Angolese media.

Of Titica de felbegeerde prijs in de wacht zal slepen, moet blijken op 29 december aanstaande, wanneer de prijsuitreiking plaats zal vinden in het Palais des Congrès de l’Hôtel Ivoire in Abidjan, Ivoorkust.

JD / Bron: Identity Kenya