geneticaEerdere studies hebben al aangetoond dat homoseksualiteit in de familie zit, wat de meeste onderzoekers een genetische onderbouwing van seksualiteit deed veronderstellen. Tot op heden werd er echter geen specifiek gen voor homoseksualiteit aangetroffen, ondanks vele onderzoeken.

Nu komen onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Wiskundige en Biologische Synthese in de VS echter tot de conclusie dat homoseksualiteit geen genetische link heeft, maar een epi-genetische. 'Epi-marks' zijn extra lagen informatie die controle hebben over hoe bepaalde genen zich gedragen. Meestal worden die 'epi-marks' tussen generaties niet overgedragen, maar gewist. Bij homoseksualiteit gaan ze echter over van vader op dochter en moeder op zoon. 

Evolutionair gesproken, als homoseksualiteit alleen een genetische eigenschap zou zijn, zou je kunnen verwachten dat de eigenschap uiteindelijk zou verdwijnen, omdat homo's niet kunnen reproduceren. Maar de epi-marks zijn evolutionair sterker dan gewoon genetisch materiaal. Ze beschermen de ouders tegen een overtollige of te geringe aanwezigheid van testosteron, maar als die epi-marks worden overgedragen van vader op dochter of moeder op zoon, kan dit tot vermannelijking van de dochter en vervrouwelijking van de zoon leiden.

AN / Bron: Nimbios