In het afgelopen jaar zijn er veel berichten langsgekomen waarbij de conflicten tussen homoseksualiteit en religie centraal gestaan hebben. De recente anti-homo-ouderschap uitspraken van Mariska de Haas, hoofredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, hebben verontwaardigde reacties teweeggebracht. Ook een column van Steef de Bruijn in het Reformatorisch Dagblad is niet bepaald pro-homo te noemen. De adjunct-hoofdredacteur ziet het programma ‘Boer zoekt vrouw’ als een duivelse strategie om het traditionele huwelijk te ondermijnen. (...) door de indruk te wekken dat het volstrekt normaal is dat je als man een andere man zoekt om je leven mee te delen.” aldus De Bruijn.

            Dat zulke uitspraken een heftige impact kunnen hebben, bewijzen de vele verontwaardigde reacties vanuit homobelangengroepen en sociale media. En of het nu uitspraken zijn van een nietszeggend persoon of een megalomane regeringsleider, het is een probleem dat we niet kunnen bagatelliseren, maar kenbaar moeten (en blijven) maken. Mocht het onderwerp je interesseren en wil je meer weten? Dan heeft Gay.nl een aantal documentaires voor je geselecteerd. De documentaires bieden elk een blik op de problematiek omtrent homoseksualiteit en religie in andere delen van de wereld.

 

Religulous

Deze satirische documentaire, gemaakt door Larry Charles (regisseur) en Bill Maher, gaat opzoek naar antwoorden op theologische en existentiële vragen die ontstaan door religie. Maher bezoekt hiervoor verschillende plekken op de wereld zoals Vaticaanstad, Jeruzalem en Salt Lake City.  Hij interviewt gelovigen met verschillende achtergronden zoals mormonen, moslims en joden. Maher neemt ook een kijkje in het ‘Creation Museum’ en ‘The Holy Land Experience.’  De documentaire gaat niet specifiek over homoseksualiteit en religie, maar biedt op een vermakelijke wijze een overzicht van religie, gelovigen en tradities. Maar interessant is dat Maher spreekt met een ‘voormalig’ homoseksuele dominee en in de ‘extra’s’ op de DVD vind je meer over homoseksualiteit en Moslims. Hij stelt in deze scènes (en door de hele docu heen) kritische vragen met een satirische insteek.

DVD Religulous

The Bedroom Commandments 

De Australische filmmaker Malcom Burt bekijkt in ‘The Bedroom Commandments’ tot in hoeverre iemand homo en toch religieus kan zijn. Burt wil geen religie-basher zijn, maar is er van bewust dat in naam van het geloof veel homoseksuele personen verbannen, gekwetst en vermoord worden. Hij spreekt met gelovige homo’s die het geschreven woord van de bijbel opnieuw interpreteren en op die manier toch gelovig kunnen zijn. Als kijker zie je duidelijk hoe Burt moeite heeft met homo’s die ervoor kiezen om dit te doen, ondanks de vele homofobe uitlatingen in de bijbel en binnen religieuze gemeentes. Hij stelt zich hierbij ook constant de vraag of homoseksualiteit een keuze is of een biologische variatie.

Gay Muslims

Homoseksualiteit en de Islam is een moeilijk onderwerp, zeker voor een documentaire. Veel homo-moslims leiden een geheim leven door de druk van hun familie, omgeving of moslim-gemeenschap. Iets dat onlangs nog te zien was bij Baqer, de afgevallen Mister Gay 2012-finalist. Baqer kon door bedreigingen vanuit zijn familie niet meer participeren aan het evenement. Deze documentaire kijkt naar jongens en mannen die zich -net als Baqer- in een soortgelijke situatie bevinden. Er wordt gekeken naar de innerlijke strijd tussen hun homoseksuele gevoelens en de islam. Voor sommigen betekent dit het leiden van een geheim homo-bestaan, terwijl anderen het homo-zijn ervaren als respectloos tegenover hun familie en omgeving. Sommigen trouwen toch met iemand van het andere geslacht, anderen rennen weg van huis en vrezen voor hun leven. De documentaire is een emotionele achtbaan die de kijker meeneemt in het geheime leven van homo-moslims. 

For the Bible tells me so

Waarom is homoseksualiteit een gruweldaad? Omdat de bijbel het zegt! Deze documentaire bekijkt het conflict tussen homoseksualiteit en religie plus de verschillende interpretaties over wat de bijbel zegt omtrent de gelijkheid van homo’s binnen de Amerikaanse samenleving. In de film maak je kennis met verschillende families en hun homoseksuele kinderen. Door persoonlijke bekentenissen wordt duidelijk dat er opzoek gegaan wordt naar het antwoord op de vraag: is homoseksualiteit een keuze?

Louis Theroux | The most hated family in America

In deze documentaire uit 2007, gaat de bekende Britse documentairemaker Louis Theroux kijken bij de familie Phelps. Deze familie, die ook wel bekend staan als aanhangers van de Westboro Baptist Church, zien zichzelf als Christenen met een fundamentalistische boodschap. Deze meest gehate familie van Amerika denkt dat het toekennen van rechten aan homoseksuelen de ondergang van Amerika zal betekenen. Ook overleden Amerikaanse soldaten vinden ze een onvermijdelijk bewijs dat God zijn werk goed doet. De familie probeert deze boodschappen (onder andere) over te brengen door met spandoeken en controversionele leuzen als ‘God Hates Fags, ‘Thank God For Cancer’ en ‘Thank God for 9/11,’  te protesteren langs drukke publieke wegen, begrafenissen en concerten van Lady Gaga. Louis Theroux probeert in zijn unieke stijl antwoord te krijgen waarom de familie gedreven wordt om zulke acties te ondernemen. Het resultaat kan gezien worden als een choquerende documentaire. 

Er is tevens een vervolg op de documentaire gemaakt. In ‘America's Most Hated Family IN CRISIS’, worden ook president Obama en joden onder vuur genomen. De familie was geen grote fan van zijn eerste documentaire en Theroux wordt daarom begroet met zijn eigen spanbord: ‘Louis in Hell’: America's Most Hated Family IN CRISIS

The Mormon Proposition

Deze spraakmakende documentaire bekijkt de invloed van de mormoonse kerk en hun lobby-praktijken om wet tegen openstelling van het huwelijk te laten passeren. Wij kennen de wet ook wel als Proposition 8, een wetsvoorstel om het eerder ingevoerde homohuwelijk in de Amerikaanse staat Californië terug te draaien. De film bekijkt hoe de geestelijke leiders van de mormonen in Californië en Utah hun volgelingen hebben opgeroepen om voor Proposition 8 te stemmen. Het wordt tijdens de film duidelijk dat hun grootschalige antihomocampagne gericht was op het verzamelen van geld van de mormoonse gemeenschap, het indoctrineren van de mormomen zelf, het mis-informeren van de bevolking en het veroorzaken van een spirituele oorlog. De documentaire legt bloot hoe invloedrijk een religieuze instelling kan zijn. Door slimme financiële boekhouding, het samenwerken met de (Amerikaanse) katholieke kerk en het opzetten van organisaties -zodat hun eigen invloed niet duidelijk zichtbaar werd- hebben ze grote invloed kunnen uitoefenen om de Californische hlbt-gemeenschap hun recht op het homohuwelijk te ontnemen.

 DR