Dit schrijft paus Benedictus XVI in een boodschap ter gelegenheid van de Werelddag van de Vrede, die op 1 januari wordt gevierd.

Volgens de kerkvorst brengt abortus ''onherstelbare schade toe aan de ontwikkeling, de vrede en het milieu''. 

En als in een wet ''een vermeend recht op euthanasie'' wordt geregeld, wordt daarmee het ''basisrecht op leven bedreigd'', stelt de paus volgens de krant la Repubblica van vrijdag.

Het is niet de eerste keer dat de paus zich dit jaar negatief uitlaat over homoseksualiteit. Tijdens een bijeenkomst in januari ging het over de opvoeding van kinderen en hoe belangrijk dit is in het kader van vrede. Hij zei dat een traditioneel gezin, met een man en een vrouw aan het hoofd, noodzakelijk is om kinderen groot te brengen.

Volgens de paus heeft 'de kiemcel van iedere samenleving' dringend wettelijke bescherming nodig. "Dit is niet zomaar een eenvoudige sociale conventie, maar een fundamentele pijler van elke gemeenschap. Een beleid dat het gezin ondermijnt, bedreigt de menselijke waardigheid en de toekomst van de mensheid zelf", aldus de paus.

Om ook de paus onnodig te kwetsen ('oog om oog' etc.) hieronder nogmaals de tien engste foto's van Benedictus XVI zoals die twee jaar geleden zijn geplaatst door Carmen:

1.  "Kom dichterbij, kinderen."


2. Als je op schoot komt zitten krijg je misschien een kadootje.


3. "Ze moesten eens weten. Gewoon blijven lachen en zwaaien.."


4. "Je hebt echt geen idee wat ik met hem ga doen."


5. "...en dan pak ik ze zo vast!"


6. Benedictus XVI als Hitler Jugend


7. "Je kunt wel rennen.."


8. "Hallo, daar..'


9.  Ready for take off!


10. "Deze voelt precies goed."


NU.nl/CF/Buzzfeed