Zo heeft hij onlangs bekend gemaakt dat de startersleningen in 2013 op dezelfde wijze kunnen worden verstrekt als in 2012. De Stichting Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) had begin november 2012 een stop gezet op het verstrekken van de starterleningen, omdat het onduidelijk was of de rente wel aftrekbaar zou blijven.

Sinds 2013 dienen nieuwe hypotheken een verplicht aflossingsschema te kennen, waarbij de schuld binnen 30 jaar volledig wordt afgelost. Alleen dan blijft de rente van de lening aftrekbaar. Het grote voordeel van de starterslening is dat er in de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te worden betaald. Een starterslening is een aanvullende lening waarbij het bedrag wordt overbrugd tussen de koopprijs van de woning en de maximale lening van de bank. De starterslening wordt verstrekt door de gemeenten.

Stef Blok heeft de SVN laten weten dat de starterlening verstrekt kunnen worden onder het huidige fiscale regime. Met deze mededeling probeert onze Minister van Wonen en Rijksdienst starters te helpen op de moeilijke woningmarkt. ‘Wie een starter helpt, helpt de woningmarkt’, aldus Blok.

Meer weten over startersleningen? Stel je vragen aan een expert via het serviceprofiel van GayFinanz.