Tijdens de rechtszaak, bij het bespreken van de getuigenverklaringen werd steeds onduidelijker wie van de twee mannen uit de auto nou precies verantwoordelijk is voor de mishandeling. De twee, die allebei in september zijn opgepakt, zouden ook nog eens erg op elkaar lijken. Maar slechts een van de twee is aangeklaagd en stond woensdag terecht. 


Het lijkt er op dat de twee de schuld in elkaars schoenen proberen te schuiven. Daarom mag de officier van justitie de andere man en de twee vrouwen die ook in de auto zaten, opnieuw uitgebreid en een-voor-een, achter gesloten deuren aan de tand gaan voelen om meer licht te krijgen op de gebeurtenissen. 

Mathijs was op carnavalszaterdag 19 februari met vrienden aan het stappen in een Tilburgse homobar De Popcorn. Toen ze de bar verlieten reed er net een auto met vier personen uit een parkeergarage. Omdat Mathijs en zijn vrienden 'in de weg zouden hebben gelopen', stapten twee jongens uit de auto. Volgens Mathijs werd er 'teringhomo' en 'kankerhomo' naar ze geroepen. Maar verdachte Michael J. zei tijdens de rechtszaak: 'Ik wist echt niet dat het homo's waren. Het is een standaard scheldwoord'. 

Gedeeltelijk verlamd
Een van de twee mannen uit de auto gaf een vriend van Mathijs een kopstoot. Mathijs ging verhaal halen en kreeg naar eigen zeggen een klap of een duw. Hij viel achterover in een fietsenkelder en raakte zwaargewond aan rug en benen. De danser raakte gedeeltelijk verlamd aan zijn been en moest een punt zetten achter zijn carrière. Tot op de dag van vandaag is zijn rechterbeen nog steeds niet honderd procent.

Zichtbaar geemotioneerd las Mathijs woensdagmiddag een verklaring voor in de rechtszaal. Over hoe erg hij het vindt dat excuses tot nu toe achterwege zijn gebleven en over hoe zijn leven is veranderd door de mishandeling. "Michael, je hebt niet alleen mijn carrière kapot gemaakt, maar de rest van mijn leven loop ik rond met littekens". 

"Ik hou jullie alle vier verantwoordelijk, want je bent weggereden en hebt me voor dood achtergelaten". De rechtbank vroeg hoe Michael J. hier tegen aan keek maar hij reageerde amper. "ik ben een beetje boos dat hij me gaat veroordelen." Maar vervolgens voegde hij er wel aan toe: 'ik vind het erg voor die jongen'. 

Bron: Omroep Brabant