Wat is het toch met de maatschappij tegenwoordig?

Ik ben vrijgezel, ik hou van mijn leven, maar ik moet verplicht continu die vraag beantwoorden, die goddelijke, leuke vraag, waar ik met liefde continu hetzelfde op antwoord.

Wat doe jij met Kerstmis?

Niks godverdomme. Ik ga niet bij mijn ouders zitten, want die haten kerst, en ik vind het leuk. Waarom? Omdat het gezellig is, met zo’n kerstboom en van die lichtjes, en omdat ik het leuk vind om gezellig met mensen te zijn met kerst, want niet met een partner, want ik ben alleen ja. Helemaal alleen, heel zielig.

Niet zielig, ik ga namelijk echt heel leuke dingen met vrienden doen met kerst, want je mag met kerst niet alleen zijn, want dan ben je zielig. Ik snap het niet meer, waarom mag ik met kerst niet gewoon lekker voor de televisie hangen met een biertje in mijn hand en scheldwoorden roepen? Waarom is elke reclame gebaseerd op hoe gezellig je deze feestdagen moet doorbrengen?

Neem die C1000-reclame, nou zo voelde ik me dus serieus bijna zaterdag in de supermarkt.

Welke gek gaat er dan ook op zaterdag naar de supermarkt? En dan al helemaal op de zaterdag vóór kerst. Sta ik daar met mijn spulletjes voor de lunch die ik verzorg voor mijn beste maatje, terwijl iedereen allemaal miljoenen ingrediënten voor vet uitgebreide maaltijden haalt. Sta ik daar met mijn brood en zak appels, eigenlijk had er nog een pizza bij gemoeten, voor het extra zielige aspect. Maar dat was niet zo. Ik voel de ogen in mijn rug prikken. Ik hoor ze denken. 

“Wat zielig dat meisje is helemaal alleen met kerst.”

Was ik maar alleen verdorie. Want ik ben dus niet alleen met kerst. Ik had dat echt heel graag gewild, gewoon als statement. Dus nu ik wil eigenlijk met Oud en Nieuw alleen zijn. In mijn eentje in mijn joggingbroek en grote trui zonder beha (lekker lesbisch) met een pot thee slechte ‘kijk hoe leuk 2012 was’-overzichten kijken op televisie, terwijl de klok de laatste secondes van mijn afschuwelijke jaar wegtikt. En dan gewoon lekker naar mijn bed gaan. Gewoon omdat het kan. Omdat ik niet verplicht ben om gezellig samen met al mijn vrienden iets te doen.

Maar verdomme, ik ben het wel verplicht. Het is een sociale verplichting dat je ervoor zorgt dat je niet alleen bent met feestdagen, want anders ben je zielig. Ik haat sociale verplichtingen en daarom sta ook ik waarschijnlijk met oud en nieuw gewoon bij vrienden dronken gezellig te wezen, of op een vaag feestje mijn benen onder mijn lijf uit te dansen. Zolang ik maar niet alleen ben.

Fijne feestdagen allemaal!

Kim Raven