Cecil (35) werd in september aangeklaagd nadat hij een toneelstuk over homoseksualiteit had opgevoerd zonder toestemming van Oeganda's mediaraad. Volgens Cecil had de mediaraad hem niet expliciet verboden het stuk op te voeren.

Het toneelstuk ‘The River and the Mountain' werd in augustus vorig jaar opgevoerd op twee locaties in Kampala. Het gaat over een Oegandese fabrikant die wordt vermoord door zijn eigen personeel nadat hij voor zijn geaardheid was uitgekomen. Cecil hing vier jaar celstraf boven het hoofd omdat homoseksuele activiteiten in Oeganda bij wet zijn verboden. Na zijn arrestatie vorig jaar werd hij op borgtocht vrijgelaten. 

Justitie kan de aanklacht opnieuw indienen wanneer zij extra bewijsmateriaal aanlevert. Maar daar gaat Cecil niet van uit. "Godzijdank opereren sommige rechters in Uganda onafhankelijk en gaan zij niet mee met politiek gemotiveerde aanklachten zoals die tegen mij", zegt Cecil tegen Novum Nieuws. Oeganda werd het mikpunt van westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties nadat in 2009 een wetsvoorstel was ingediend om sommige vormen van homoseksueel gedrag te bestraffen met de dood. 

Bron: Metro