Medewerkers van het bewuste hotel zouden hebben verklaard dat de twee priesters regelmatig gebruik maakten van het hotel onder het mom van het beleggen van zogenaamde bidsessies. Op de dag van hun arrestatie zouden de twee priesters naar verluidt een lid van hun geloofsgemeenschap naar het hotel hebben meegelokt. De jongeman in kwestie, Chidiebere Mozie, zou jegens de twee priesters hebben aangegeven nood te hebben aan een bidsessie.

Mozie heeft inmiddels jegens de politie verklaard dat, na het betreden van de hotelkamer, de priester Ejimole hem zou hebben verkracht. Het geschreeuw van Mozie zou ertoe hebben geleid dat medewerkers van het hotel de politie alarmeerden die de mannen vervolgens op heterdaad betrapten.

Tijdens de zitting zijn Ejimole en Udo formeel in beschuldiging gesteld van ‘het hebben van onnatuurlijke vleselijke gemeenschap met elkaar’ en het opdringen van onnatuurlijke vleselijke gemeenschap jegens Chidiebere Mozie. Beide mannen hebben alle ten laste gelegde beschuldigingen ontkend, en zijn na het betalen van een hoge borgsom en onder bepaalde restricties voorwaardelijk in vrijheid gesteld, in afwachting van de rechtszaak.

Momenteel zijn homoseksuele handelingen strafbaar bij wet in Nigeria. Er woedt echter al een paar maanden een publiek debat in het West-Afrikaanse land, waarbij conservatieve en religieuze parlementariërs een wetsvoorstel willen doordrukken die, indien aangenomen, de straffen voor homoseksuele handelingen drastisch zou verhogen en elke vorm van homorechtenactivisme zou criminaliseren.

JD