De wet houdt concreet in dat een gevangenisstraf van vijf jaar wordt verdubbeld naar tien. Voor doodslag of moord zal echter levenslang komen te staan terwijl daar nu nog twintig jaar voor geldt. 

Deze goedgekeurde wet waarin holebi's beter worden beschermd geldt overigens ook voor andere gediscrimineerden. Zo geldt de dubbele straf ook voor geweldsdelicten naar aanleiding van ras, sekse of leeftijd. Transgenders worden als aanvullende categorie genoemd in het rijtje van groepen die beschermd moeten worden tegen discriminerend geweld.

Het wetsontwerp kwam naar aanleiding van de criminaliteitscijfers van de federale politie. Daaruit bleek dat het geweld tegen holebi's ernstig toeneemt. Vorig jaar werden maar liefst 85 gevallen van homofoob geweld gemeld terwijl dat er in 2008 nog maar 34 waren. Het hoogtepunt van homofoob geweld in België kwam vorig jaar toen de Marokkaanse Ihsane Jari door 4 jongens werd vermoord omdat hij homo was. 

Eind vorig jaar liet het Vlaamse programma Volt al in een reportage zien hoe vaak homo’s die hand in hand over straat lopen met verbaal geweld en bedreigingen te maken hebben. Zie hieronder het filmpje. 

Tijdens de uitzending werd ook een interessante discussie gevoerd met een Belgische Imam over hoe homofobie de kop in kan worden gedrukt. Zie hieronder het gesprek . 

KA