Demonstranten kwamen vanuit het hele land naar de verschillende startlocaties en er werden zelfs speciale bussen en treinen ingezet om de enorme overvloed aan protestanten te vervoeren. Diverse anti-homogroeperingen waren van de partij. Zo liepen katholieke betogers, conservatieve politici en diverse moslimgroeperingen mee tijdens deze grote mars in hoofdstad Parijs. 

Door de enorme opkomst werd de demonstratie een van de grootste sinds jaren. Alhoewel de politie het over 340.000 deelnemers heeft, spreekt de organisatie van 800.000 betogers. 

Het waren leuzen zoals 'een gezin bestaat uit een vader en een moeder' die de boventoon voerden. Veel betogers vinden vooral de beslissing om homoparen te laten adopteren te veel van het goede. Eerder tekenden meer dan 2000 burgemeesters ook al een petitie om legalisering van het homohuwelijk te voorkomen. 

Ondanks deze verschillende acties zal het homohuwelijk naar alle waarschijnlijkheid tóch worden opengesteld. De socialistische president François Hollande beloofde voor de verkiezingen het huwelijk voor homoseksuelen in te voeren. Volgens peilingen heeft hij daarmee 61 procent van de Fransen achter zich en zullen Hollande's plannen niet worden gewijzigd.

Tijdens een eerder protest tegen het homohuwelijk in Parijs liep het compleet uit de hand. Toen waren er ook verschillende groepen aanwezig die zich duidelijk uitspraken vóór het homohuwelijk. Zo probeerde een groepje halfnaakte feministen in nonnenkledij de optocht te verstoren. Het dieptepunt was echter dat deze dames hardhandig in elkaar werden geslagen en pepperspray in hun gezicht kregen gespoten. Zie hieronder een video van dit brute geweld.