De wet maakt het landelijk verboden om minderjarigen informatie te geven die wordt bestempeld als ‘propaganda van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderisme’. In het openbaar zoenen met iemand van hetzelfde geslacht wordt dan ook als propaganda gezien. Het wetsvoorstel bevat daarnaast ook een verbod op het organiseren van openbare evenementen om homorechten te promoten.

Het voorstel is ingediend door de Russische regering en de Russische Orthodoxe Kerk. Zij proberen zich hiermee te verzetten tegen het Westerse liberalisme, dat ze als grote bedreiging zien voor de macht van Vladimir Putin. Ze zijn bang dat de Russische jeugd zal worden aangestoken door het liberalisme en in opstand zal komen tegen Putins beleid.

De indieners van het voorstel geven homoseksuelen de schuld van de lage geboortecijfers in het land en willen dat ze worden geweerd van ambtenaarsfuncties, verplichte medische behandelingen moeten ondergaan of zelf moeten worden verbannen uit het land.

Abduljalilov, een Russische homo, zegt: “Ik hou van Rusland, maar ik wil een ander Rusland. Ik zou zo graag mijn leven willen besteden aan de dingen waar ik echt van hou, maar in plaats daarvan moet ik mijn hoofd tegen de muur blijven slaan en mezelf vertellen dat ik echt wel normaal ben.”

In St. Petersburg en enkele andere Russische steden zijn soortgelijke wetten al van kracht.

Bron: Expreszo