Zero Dark Thirty gaat over de zoektocht naar Osama Bin Laden. We volgen CIA-agent Maya (Jessica Chastain) en een aantal van haar collega’s in de jaren na 9/11 tot en met het vinden en doden van Amerika’s grootste vijand. 

Zero Dark Thirty is een rauwe film, zonder sentiment. Dezelfde unieke stijl die Bigelow en screenwriter Mark Boal ook toepasten op The Hurt Locker - hoewel Zero Dark Thirty wél een rond verhaal vertelt. De eenzaamheid van de moderne oorlog is ook nu weer een centraal thema, zonder dat er op emotie wordt gespeeld. 

Controversieel

De film is om meerdere redenen bijzonder te noemen. De belangrijkste is de controverse waarmee Zero Dark Thirty in de VS is onthaald. Scenarist Mark Boal heeft samengewerkt met de CIA om de film zo waarheidsgetrouw in elkaar te zetten. Het resultaat is een zeer realistisch verhaal dat zo dicht mogelijk tegen de waarheid aanschurkt. Republikeinse leden van het Amerikaanse congres nemen het de regering van Barack Obama kwalijk dat er is meegewerkt aan het script van de film. Volgens hen wordt de veiligheid van het land aangetast door een dergelijke samenwerking met Hollywood, zo snel na de gebeurtenis waar het om gaat (Bin Laden werd in mei 2011 neergeschoten). 

Daarnaast is de andere kant van het Amerikaanse politieke spectrum boos omdat de film martelen zou aanmoedigen. Volgens criticasters wordt de suggestie gewekt dat onder andere waterboarding en het vernederen van verdachte terroristen cruciaal waren voor het vinden van Bin Laden.

Geloofwaardig

De politieke controverse werpt een schaduw over een verder bijna-perfecte film. Zero Dark Thirty is ongelofelijk spannend, ondanks dat iedereen die het nieuws de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, precies weet wat er allemaal gebeurt. Jessica Chastain, die in 2011 ook al genomineerd was voor een Oscar voor haar rol in The Help, heeft in de koelbloedige CIA-agent Maya de rol van haar leven te pakken. Ondanks het gebrek aan emotie, leef je als kijker ontzettend met haar mee. En of ze nu op kantoor zit in Washington of in een martelhut in Afghanistan, ze komt gedurende de hele film zeer geloofwaardig over als de right person for the job. Ze is ook dit jaar genomineerd in de categorie Beste Actrice en dit jaar lijkt ze meer kans te maken, hoewel het een van de sterkste categorieën is sinds jaren.

Mark Boal, scenarist van de film, heeft helaas voor hem een script geschreven dat te controversieel is gebleken om een serieuze kans te maken op de winst. Ondanks dat is Zero Dark Thirty een oorlogsfilm met voldoende potentie om een klassieker te worden. Bigelow en haar team verdienen een aantal gouden beeldjes en hopelijk durft de Academy het aan om ze daarmee te belonen.

Genomineerd: Beste film, Beste actrice, Beste originele screenplay, Beste film editing, Beste sound editing. 

IMDB: 7.7 

Kristiaan Schimmel


Februari is Oscar-maand op Gay.nl. De negen films die genomineerd zijn in de categorie 'Beste Film' worden besproken door media-columnist Robbert Jan Proos en Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. Bij het behandelen van de films die kansmaken op de belangrijkste van de Academy Awards, passeren ook de belangrijkste andere nominaties de revue. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op zondag 24 februari en is gratis te volgen op Sport1.