Het verhaal gaat over Patrick (Bradley Cooper) een man die bipolair is en zonder medicijnen zomaar ineens door het lint kan gaan. Hij trekt na een verblijf in een inrichting weer in bij zijn ouders en worstelt vreselijk met het feit dat hij vanwege zijn agressieve uitbarstingen niet meer bij zijn ex-vrouw en zijn ex-werkgever mag komen.

Als hij gaat eten bij vrienden ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence), een vrouw waarbij ook een flink aantal steekjes los zitten. Ze is haar vriend verloren en heeft een nogal dubieuze seksuele moraal. De twee sluiten een bijzondere vriendschap.

Acteerwerk

Silver Linings Playbook is een film die leunt op een fantastisch centraal viertal. Robert de Niro en Jacki Weaver schitteren als de ouders van Patrick die wanhopig proberen om het geduld en de liefde voor hun kind op te blijven brengen. Beide zijn ze genomineerd voor Beste bijrol en ze hebben deze nominaties meer dan verdiend voor de afgewogen wijze waarop ze hun rollen neerzetten. Voor De Niro is het zijn zevende nominatie waarvan hij er reeds twee verzilverde, Weaver staat voor de tweede keer hoopvol op de rode loper, maar beide zullen naast de prijzen grijpen omdat de concurrentie in die categorieën te sterk is.

Jennifer Lawrence speelt Tiffany en laat zien dat ze terecht de nieuwe up and comer is in Hollywood. Na haar Beste actrice-nominatie voor Winters Bone twee jaar geleden, scoort ze op 22-jarige leeftijd alweer haar tweede Oscar-nominatie in dezelfde categorie. Toen was en bleef ze de grote outsider, dit jaar is ze een daadwerkelijke kanshebber in een categorie die haast niet te voorspellen is. De concurrentie is moordend, maar Lawrence heeft de Screen Actors Guild-award al binnen en dat kan een voorbode zijn voor een hele mooie avond na een toch al geweldige filmjaar voor Lawrence na het enorme succes van The Hunger Games. 

Of het terecht zou zijn weet ik niet. Persoonlijk vind ik alle vrouwelijke hoofdrollen dit jaar beresterk op hun eigen manier en kan leven met wie van hen ook wint. Ik kan er alleen niks aan doen dat ik geloof ik Jessica Chastain de award net iets meer gun. Maar daarover later meer als we het over haar film hebben. 


Bradley Cooper

De belangrijkste troef van de film is misschien wel Lawrence voor haar rol, maar dat is onterecht als je kijkt naar haar mannelijke tegenspeler. De wijze waarop Bradley Cooper een onuitstaanbare sukkel speelt die zijn ouders door een hel laat gaan en de kijker ook wel een beetje, is fenomenaal. Ik ben normaal niet eens echt fan van de man, maar hier maakt hij zijn nominatie meer dan waar. Het is bijna jammer dat hij op moet boxen tegen Oscar-veteraan Daniel Day Lewis die de prijs eigenlijk al niet meer kan ontgaan voor zijn rol als Abraham Lincoln. Echter, als je het mij vraagt zou ik de eer aan Cooper gunnen. Ik heb meer dan anderhalf uur een hekel gehad aan zijn personage, maar uiteindelijk trok hij me toch over de streep en hield ik van hem.

Ik houd sowieso van deze film vanwege de stijl, de thematiek en de prachtige wijze waarop de regisseur zijn acteurs in balans heeft weten te houden. Net als in The Fighter voelt de vreselijke, huiselijke strijd authentiek aan en heb je nergens het gevoel dat je naar overacting zit te kijken. De film maakt zeker kans op een beeldje voor de Beste vrouwelijke hoofdrol en zou die voor Beste script moeten krijgen, maar helaas zit die categorie vol met Argo en Lincoln. Maar hoe veel of weinig beeldjes de film ook krijgt, ga hem gewoon kijken want Silver Linings Playbook is in een sterk Oscarjaar een terechte genomineerde.

Genomineerd: Beste film, Beste regie, Beste acteur, Beste actrice, Beste mannelijke bijrol, Beste vrouwelijke bijrol, Beste bewerkte screenplay, Beste montage. 

IMDB: 8.1. 

Robbert Jan Proos

Februari is Oscar-maand op Gay.nl. De negen films die genomineerd zijn in de categorie 'Beste Film' worden besproken door media-columnist Robbert Jan Proos en Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. Bij het behandelen van de films die kansmaken op de belangrijkste van de Academy Awards, passeren ook de belangrijkste andere nominaties de revue. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op zondag 24 februari en is gratis te volgen op Sport1. 

Tip: Silver Linings Playbook draait pas vanaf 28 februari in de Nederlandse bioscopen, ga hem dus zien in een voorvertoning!