Amour opent met een scène in een Parijs concertgebouw. Er speelt een pianist. Als kijker zie je de zaal. Zonder dat op de hoofdrolspelers, een bejaard echtpaar, wordt ingezoomd, zie je een oudere vrouw trots en aandacht kijken. Het is de stijl van regisseur Michael Haneke om zo min mogelijk uit te leggen. Dat deed hij eerder al met zijn film Das Weisse Band (genomineerd voor een Oscar in de categorie Buitenlandse film). Ook nu laat hij het aan de verbeelding van de kijker over of ze naar hun zoon kijken of naar iemand anders.

Subtiel

De openingsscène blijkt meteen het laatste moment waarop Anne, subliem gespeeld door Emmanuelle Riva, helder van geest is. De ochtend erna krijgt ze een beroerte en vanaf dat moment takelt ze af. Maar niet voordat we als kijker nog subtiel hebben gezien dat echtgenoot Georges (Jean-Louis Trintignant) net zo lang wacht tot z’n vrouw het eten op tafel zet en het zout bijvult. Hij is overduidelijk niet gewend om huishoudelijke taken te vervullen.

Dat zal snel veranderen, want Georges krijgt de verantwoordelijkheid om voor zijn vrouw te zorgen. Een operatie gaat mis en de rechterkant van Anne’s lichaam raakt verlamd, waardoor ze in een rolstoel beland. Opeens is het Georges die de taken in huis voor zijn rekening moet nemen en daarnaast zijn vrouw moet voeden, wassen en aankleden. Niet niks voor een man op leeftijd. Op steun van zijn dochter kan hij niet rekenen en de thuiszorg die later in beeld komt is ook niet ideaal. 

Eenvoud

Amour is door z’n eenvoud een ijzersterke film. Het speelt zich, op de openingsscène na, volledig af in het huis van het echtpaar en er wordt geen gebruik gemaakt van filmmuziek. Alleen de pianomuziek die je als kijker gespeeld ziet worden of cd’s die door de acteurs worden aangezet zijn te horen.  

Het tempo van de film is traag, maar nooit saai. De acteurs dragen de film. Emmanuelle Riva heeft zeer terecht een Oscar-nominatie in de categorie Beste actrice in de wacht gesleept, maar Jean-Louis Trintignant doet niet veel voor haar onder. Ze hebben beide zo min mogelijk woorden nodig om te onthullen hoe ze zich voelen en welk verleden ze met zich meedragen. 

Frans succes

Het gebeurt niet vaak dat een buitenlandse film meedoet om de meest prestigieuze Amerikaanse filmprijzen. Amour heeft vijf Oscar-nominaties in de belangrijkste categorieën: Beste film, Beste regie, Beste actrice, Beste originele screenplay en Beste buitenlandse film. De Fransen doen het sowieso niet slecht de afgelopen jaren. Marion Cotillard werd Beste actrice voor La Vie en Rose, Jean Dujardin werd vorig jaar Beste acteur voor The Artist en Un Prophète was een van de kanshebbers voor Beste buitenlandse film in 2010. Des te opmerkelijker is het dat wereldwijde fan favorite Intouchables compleet genegeerd is. Wellicht hebben Amerikaanse kritieken dat de film racistisch van aard is, de film de das omgedaan. 

Mogelijke winst van Amour zal ervaren worden als Frans succes, ondanks dat de film is als Oostenrijkse productie is ingezonden (regisseur Michael Haneke komt uit Oostenrijk en zijn bedrijf is co-producent). Haneke is geliefd in Hollywood sinds zijn vorige succes Das Weisse Band. Ook nu is de film niet alleen door hemzelf geregisseerd, maar heeft hij ook het scenario geschreven.

Amour bevat ieder ingredient om als verrassing uit de bus te komen. Is het niet als Beste film, dan mogelijk met Emmanuelle Riva als Beste actrice of Michael Haneke als Beste regisseur. Veel mensen hadden gehoopt dat Intouchables als franstalige film furore zou gaan maken, maar misschien maakt Amour in z’n eenvoud nog wel veel meer indruk.

Genomineerd: Beste film, Beste actrice, Beste regie, Beste originele screenplay, Beste buitenlandse film.

IMDB: 8.0  

Kristiaan Schimmel

Februari is Oscar-maand op Gay.nl. De negen films die genomineerd zijn in de categorie 'Beste Film' worden besproken door media-columnist Robbert Jan Proos en Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. Bij het behandelen van de films die kansmaken op de belangrijkste van de Academy Awards, passeren ook de belangrijkste andere nominaties de revue. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op zondag 24 februari en is gratis te volgen op Sport1.