Bart de WeverDe burgemeest benadrukt dat hij niets tegen homo’s heeft, maar van loketbeambten wordt 'als gezicht van de stad Antwerpen’ nou eenmaal een neutrale uitstraling verwacht. De Wever: ‘Een loketbeambte mag geen T-shirt dragen met het opschrift “Eigen volk eerst”. Ik wil daarom ook niet dat iemand met een regenboog T-shirt achter het loket zit. Via een dergelijke symboliek maakt een homoseksueel namelijk duidelijk dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. Een klant bij de stad Antwerpen heeft er geen boodschap aan te weten dat de loketbeambte een homoseksuele islamiet is die op de partij Vlaams Belang stemt.' De uitspraken van de Antwerpse burgemeester en frontman van de Vlaams-nationalistische NVA hebben tot grote onrust onder homobelangengroeperingen geleid, en zijn mening is bij politici in het verkeerde keelgat geschoten.

'Wat mag wel en wat mag niet?'
Fran Bambust, woordvoerster van ’s lands nationale holebi- en transgenderkoepel
çavaria, windt er geen doekjes om wat betreft de uitspraken van de populaire NVA-politicus: ‘Ik ben bezorgd als ik zulke dingen hoor. Dan hou ik toch een beetje mijn hart vast. Dit is zo onduidelijk. Op zich zijn de woorden van De Wever niet discriminerend want ze zijn vaag, maar het zet er wel de deur voor open.’ In haar reactie vraagt çavaria zich dan ook hardop af waar de grenzen van expressie worden getrokken. ‘Wat mag wel en wat mag niet? Genderexpressie kan op vele wijzen gebeuren. Mag een lesbisch meisje dan kort haar hebben? Of kan een roze T-shirt wel, maar een regenboogshirt weer niet? Mag een transgender dan aan het loket zitten?’

Wel Jong Niet Hetero, een overkoepelend orgaan van Vlaamse LHBT-verenigingen, heeft de maatregel van de NVA-burgemeester als ‘populistisch’ bestempeld: ‘Neutraliteit is kiezen voor wat veilig is. Neutraliteit is scoren in België.’ De organisatie heeft politici van de verschillende deelstaten inmiddels tot een symbolische actie opgeroepen. Hen is verzocht om komende week hun maatpak achterwege te laten en gewoon als ‘zichzelf’ naar het parlement te gaan.

'Homoseksualiteit niet neutraal?'
De Vlaamse socialisten (SPA) die in de stad Antwerpen in de oppositiebanken zitten maar op Vlaams niveau deel uitmaken van de regeringscoalitie met onder meer de NVA, zijn ‘not amused’. In een persbericht vraagt de partij zich af welke obediëntie homoseksuelen toegedaan zijn. Bedoelt Bart de Wever dat homoseksualiteit niet neutraal is en heteroseksualiteit wel? Daarbij wijst de partij de NVA-topman erop dat seksuele geaardheid geen enkele actieve keuze behelst, terwijl dit wel het geval is bij toetreding tot een politieke of religieuze gemeenschap. De SPA erkent weliswaar dat de overheid neutraal in haar handelen en uitstraling dient te zijn, maar benadrukt dat wat hen betreft neutraliteit en diversiteit elkaar niet in de weg hoeven te staan.

Een gelijkaardig geluid valt te horen van de Vlaamse liberale partij Open VLD, die de uitspraken van De Wever typeren als ‘een grote denkfout’. Axel Polis, voorzitter van de Antwerpse afdeling, wijst erop dat seksuele geaardheid geen overtuiging is en dan ook niet 'geneutraliseerd' kan worden. 'De Wever maakt een grote denkfout door een positieve keuze, zoals het toetreden tot een obediëntie, gelijk te stellen aan geaardheid. Voor ons liberalen is een neutrale overheid belangrijk, maar dat doe je niet door een ganse groep van mensen weg te zetten als een obediëntie.’

Ook op Twitter waren bekende Vlamingen en politici van diverse stromingen er als de kippen bij om de uitspraken van Bart de Wever te bekritiseren en ridiculiseren. De kopman van de rechts-nationalistische NVA is al jaren mateloos populair bij het Vlaamse electoraat en wist met de federale en gemeenteraadsverkiezingen in respectievelijk 2010 en 2012 een electorale aardverschuiving te veroorzaken. Volgens de peilingen steekt de NVA van Bart de Wever ook voor de komende federale verkiezingen in 2014 met kop en schouders boven de overige partijen. Dit maakt menig politicus en Belgisch onderdaan ongerust over de toekomst van België.

JD / Bronnen: De Morgen / De Standaard