De film start net als Inglorious Basterds (Tarantino’s vorige film) met een meesterlijk staaltje acteerwerk van Christop Waltz. Deze keer speelt hij de premiejager Dr. King Schultz die op zoek is naar een paar broers waar hij geen foto van heeft. Omdat de slaaf Django (Jamie Foxx) deze mannen wel kent, ‘steelt’ hij de slaaf en gaat met hem op pad. Onderweg vinden de mannen elkaar en besluiten om samen te gaan werken. Het wordt een gezellige boel samen. 

De mannen worden zo goed bevriend dat Dr. King besluit om Django te helpen bij het terugkrijgen van zijn grote liefde. Er is alleen wel een probleem, want deze is slavin van de sadistische grootgrondbezitter Calvin Candie (Leonardo DiCaprio). Ze verzinnen een plan om haar vrij te krijgen. 

The N-Word

Django Unchained stond een tijdje ter discussie in de Amerikaanse media voor het feit dat meer dan honderd keer het word ‘nigger’ wordt gebruikt in de film. Een vrij hypocriete verontwaardiging als je het mij vraagt, want de film gaat over een tijd waarin slavernij normaal was en dat woord al helemaal. Verwacht overigens niet dat Tarantino het onderwerp op afgewogen geëngageerde wijze aan de kaak stelt, want zo zit hij natuurlijk niet in elkaar. Als een aantal blanken in hun huiskamer verlekkerd kijken naar twee negers die met elkaar vechten tot de dood er op volgt is de boodschap behoorlijk duidelijk. 

Los van dat onderdeel van het verhaal is de film gewoon weer een heerlijk mopje lompigheid waarin zelfs plaats is voor een hilarisch rolletje van Don Johnson en een bijna Monty Python-achtige scène waarin een groep extremisten met KKK-achtige maskers zich onderling afvragen wie de gaten heeft geknipt want ze zien geen fuck. Dat is Tarantino ten voeten uit en dat soort gekke uitstapjes binnen het genre maakt ook deze film weer een klein feestje.

Dark horse

Omdat ook deze film net als Argo en Zero Dark Thirty geen nominatie heeft in de categorie Beste regie zit het er dik in dat er geen Beste film-award in zit. Maar welke van de vijf nominaties verzilvert hij dan wel? Er is een kans dat Beste script wel gaat lukken hoewel Amour daar ook wel een kans zal maken. De cinematografie moet Django in mijn ogen echt wel winnen en voor Beste mannelijke bijrol is Christoph Waltz minimaal een dark horse te noemen. 

Hij speelt feitelijk een vergelijkende rol als zijn Oscar-winnende performance in 2010. Ook daar was hij de onverstoorbare weirdo met het Duitse accent en dat is nog maar drie jaar geleden dus kun je eigenlijk niet verwachten dat hij er nu weer met de prijs vandoor zal gaan. De concurrentie bestaat dit jaar echter uit louter mensen die al een Academy award in de kast hebben staan en eerlijk is eerlijk, Waltz is de ster van de film en doet in deze rol weer precies wat je van hem verwacht en wil zien. Toch denk ik dat Tommy Lee Jones hem af zal troeven en dat zou niet eens onterecht zijn aangezien Waltz in Django Unchained feitelijk gewoon een hoofdrol speelt.

In het grote geweld van de Oscar-reeks van dit jaar is Django een waardige opponent die echter moeilijk op kan boksen tegen een aantal van de andere films. Als er al een beste film gekozen gaat worden zonder nominatie voor beste regie is dat Argo en dus zal Django op gaan voor de montage van het geluid, het script en de fenomenale cinematografie. Als die laatste nou gewoon gewonnen wordt, heeft de Academy de film recht gedaan en kunnen we ons verheugen op de volgende Tarantino die misschien wel glorieus voor een clean Oscar sweep gaat. Want ooit moet het de grootmeester van de pulp toch gaan lukken.

Genomineerd: Beste film, Beste regie, Beste mannelijke bijrol, Best original screenplay, Beste cinematografie, Beste sound editing 

IMDB: 8.6. 

Robbert Jan Proos

Februari is Oscar-maand op Gay.nl. De negen films die genomineerd zijn in de categorie 'Beste Film' worden besproken door media-columnist Robbert Jan Proos en Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. Bij het behandelen van de films die kansmaken op de belangrijkste van de Academy Awards, passeren ook de belangrijkste andere nominaties de revue. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op zondag 24 februari en is gratis te volgen op Sport1.