In de dagen na het verwoestende werk van hurricane Katrina leeft het meisje Hushpuppy in een kleine community die zich niet wil verschuilen achter een dam die het water tegenhoudt. Ze wonen aan het einde van de wereld en noemen hun plekje ironisch genoeg ‘The Bathtub’. Als er geen dreiging is van regen en overstromingen is het een gezellige ‘ons kent ons’-boel, maar wel met een tragische ondertoon. Zo is de vader van Hushpuppy ziek en omdat haar moeder vertrokken is uit The Bathtub probeert hij haar hard en realistisch klaar te maken voor het echte leven, een leven zonder hem. En dan gaat het regenen… 

Het is moeilijk uit te leggen wat de kracht is van dit kleine, dappere filmpje. Waarschijnlijk is het de combinatie van de indrukwekkende overlevingskracht van de mensen in The Bathtub in combinatie met die van de dappere hoofdrolspeelster Ouvenzhane Wallis. Zij was ten tijde van de opnames vijf jaar oud en is nu als negenjarige actrice genomineerd voor beste vrouwelijke hoofdrol. Dat is niet alleen een knappe prestatie, maar ook nog eens volkomen terecht.

Een strijd die het waard was

Dat de hoofdrolspeelster inmiddels vier jaar ouder is geeft maar weer aan dat het een lange strijd is geweest voor de makers om deze film gedistribueerd te krijgen. Er is altijd iemand nodig die bereid is om er in te geloven en wie het ook geweest is, het was het waard. Met vier Oscar-nominaties in de grote categorieën bewijst ‘Beasts’ dat je soms tegen de klippen op iets kan bereiken wat niemand van je verwacht en die thematiek zit in alle lagen door de hele film heen. De community bewijst tegen de wetten van de logica in dat ze kunnen blijven wonen waar ze willen wonen en de kleine Hushpuppy bewijst dat ze tegen de dreigende beesten van haar angsten opgewassen is. 

De film heeft een hart en een ziel door de liefde die er in gestopt is door de makers (voor zowel cast als crew was dit de eerste speelfilm die ze hebben gemaakt) en het is vrijwel onmogelijk om aan het einde van de film met droge ogen te kijken naar het moeilijkste moment in het jonge leven van de heldin.

Geen Oscar

Voor een film als deze is het dan ook eigenlijk niet heel erg van belang of er ook daadwerkelijk een prijsje weg te kapen valt. De grote winst zijn de nominaties en de bijbehorende aandacht, alles wat er extra bij komt is meegenomen. Toch mag de film een klein beetje hoop koesteren als het gaat om de beste vrouwelijke hoofdrol. In die categorie zijn een heleboel geweldige acteerprestaties op een rij gezet en door de diversiteit van type rollen kan het dan ineens best zo zijn dat bij grote verdeeldheid een nipte meerderheid van de stemmers ineens voor de kleine Ouvenzhale Wallis blijkt te hebben gekozen. Als dat zo is zit ik juichend voor de buis denk ik. Niet omdat ik er persoonlijk op zou stemmen, maar wel omdat ze stiekem wel de reden is dat deze film zo ongelofelijk goed werkt en dat is iets dat werkelijk een huzarenstukje is voor iemand van vijf jaar oud.

Genomineerd: Beste film, Beste regie, Beste vrouwelijke hoofdrol, Beste adapted screenplay.

IMDB: 7.4

Robbert Jan Proos

Februari is Oscar-maand op Gay.nl. De negen films die genomineerd zijn in de categorie 'Beste Film' worden besproken door media-columnist Robbert Jan Proos en Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. Bij het behandelen van de films die kansmaken op de belangrijkste van de Academy Awards, passeren ook de belangrijkste andere nominaties de revue. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op zondag 24 februari en is gratis te volgen op Sport1.