Turkse Boot Gay Pride Amsterdam Turkije Pink Istanbul Chris Belloni

Tijdens de Amsterdam Gay Pride 2012 voer er voor de allereerste keer ooit een boot met jonge Turkse homoseksuelen mee met de botenparade, op initiatief van Döne Fil. In documentaire De Turkse Boot vertellen een aantal van hen openhartig over hun geaardheid in combinatie met hun culturele achtergrond. 

De reacties varieerden van bemoedigend tot beangstigend. Zo werd er op Facebook onder andere gedreigd opvarenden met benzine in brand te steken. 'Deze mensen moeten opgehangen worden. Dan wordt de wereld schoon', poste een ander. Gelukkig werden de organisatoren en opvarenden nadien ook overspoeld door positieve berichten van jonge Turkse homoseksuelen uit binnen- en buitenland. De actie heeft in ieder geval veel losgemaakt. 

In De Turkse Boot worden Döne en Serdar, twee Turkse Amsterdammers op de voet gevolgd tijdens hun voorbereidingen voor deze spannende dag. Daarnaast komen een aantal iconen uit het Amsterdamse nachtleven, zoals Joost van Bellen en Bas Kosters, aan het woord over de vraag of het in de huidige Nederlandse samenleving wel zo gemakkelijk is om te leven als homoseksueel.  

De documentaire ‘De Turkse boot’ toont de obstakels die Döne en Serdar in hun leven hebben ervaren, maar geeft ook een helder beeld hoe je verschillende identiteiten in jezelf kunt verenigen en de balans kunt vinden tussen de keuze voor je eigen geluk en de eer van de sociale omgeving.

Om de documentaire De Turkse boot af te monteren en op 4 maart een grote première in Paradiso te organiseren is er een crowdfunding campagne gestart op Cinecrowd. 

Kijk snel hoe jij voor een klein deel eigenaar kunt worden van de film en steun de makers met een donatie! Zie: www.cinecrowd.nl/de-turkse-boot

De Turkse boot - teaser from Chris Belloni on Vimeo.